Sibirya mersin balığı
Annem Adapazarı doğumlu. Evlenene kadar da başka bir yerde yaşamamış
Babamın o sıralar görev yeri olan Rize’de tanışmış balık çeşitleriyle, 1958’de. Babam da Adapazarlı ama aşırı balık düşkünü. Rize’deyken de nerdeyse her gün eve balık gönderirmiş ki annem akşam için hazırlasın. Bir gün gene eve bir balık sepeti gelmiş. Gencecik bir gelin olan annem bir bakmış ki içindeki tıpkı yılan. Elini bile sürmemiş bu upuzun ve kaygan balığa, değil ayıklayıp pişirmek. Babam akşam işten gelince mecburen kendisi temizleyip pişirmiş yılan balığını. Annemin ihtiyarlığında bile hatırlayıp anlattığı bu hikâye dışında yılan balığıyla benim de hiç işim olmadı. Oysa balık hastasıyımdır. Her türlüsünü severim de pişiririm de. Denk gelmemişim demek ki.
Bu sene Çin takvimine göre yılan yılıymış. O yüzden Rus kökenli Amerikalı bir aile yeni yıl yemeğini yılan temasıyla hazırlamıştı. Yılın 12 ayına atfen 12 ayrı yiyecekle donatılan müthiş zevkli sofrada her şey yılan konseptine uygunsa da en etkileyicisi (bizim Amerikan salatası dediğimiz ama Amerikalıların kendilerine atfedildiğinden haberinin bile olmadığı) Rus salatasıydı. Bu salata kocaman bir servis tabağına yılan gövdesi gibi S seklinde yerleştirilmiş, üzerine de incecik kesilmiş minicik kornişon dilimleri balık pulları gibi yerleştirilmişti. Büyük özen ve beceriyle hazırlanan bu sofranın ana yemeği de bizim yılbaşı sofralarımızın ana yemeği olan hindi değil balıktı. (Zaten hindiyi Amerikalılar “Christmas” (Noel) yemeğinde yiyor. Biz niye yılbaşında yiyoruz bilmiyorum.)
Sofranın ortasındaki devasa balığın tabakta kıvrılışına bakarak yılan balığı olduğunu düşündüm. Beynin genelleme yapma salaklığına bir örnek işte. “Yılan yılına giriyoruz diye yılan temalı sofra hazırladık” deyişlerinden hareketle, yılan gibi görünen Rus salatasının yanındaki tabakta yılan gibi kıvrılmış bir balık olunca, onu yılan balığı sanmak bu türden genellemelere çok iyi bir örnek. Oysa sonradan öğrendim ki mersin balığıymış ve yılan balığına da cins olarak hiç benzemezmiş.
Yeni yılın bu özel yemeğinde sunulan “Sibirya mersin balığı” dünyanın en pahalı balıklarından biriymiş. Bu balığı meşhur eden havyarıymış. Siyah havyar denilen Sibirya mersininin yumurtaları çok yüksek fiyata satılırmış. Bu havyar o kadar değerliymiş ki avlanan mersinler yakalanıp yumurtaları sağılır, öldürülmeyip yeniden suya salınırmış ki yeniden havyar yapsın........
© Medya Günlüğü
visit website