menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hemşerim memleket nere?

12 0
06.02.2025

Dünya nüfusunun büyük bölümü Güney ve Uzak Asya’da yaşıyor. Bu bölge aynı zamanda web nüfusunun da büyük bölümünü barındırıyor. Çin ve Hindistan’ın liderliğinde toplam beş ülke web topluluğun yarısından fazlasını temsil ediyor. Web’in hayatımıza ilk girdiği yıllarda topluluğun büyük bölümünü temsil eden Kuzey Amerika ve Kıta Avrupası bugün toplam kullanıcı sayılarıyla sözkonusu nüfusun 4’te 1’ini dahi oluşturmuyor. Amerikan internetinin sonu olarak da tanımlanan bu dönüşüm sürecinde, herkesin yaygınlıkla kullandığı popüler platformların geliştiricileri halen ağırlıkla Batı kökenli olsa da, aslında kullanıcıları ana dili İngilizce olmayan ve kendi içinde müthiş bir kültürel çeşitliliği barındıran ülkeler.

Nitekim oyunun bu düzlemde de tersine döndüğünü görüyoruz. Bugün bu bölgeler TikTok, Shein, Temu gibi platformları ve süper uygulamalarıyla Batı dünyasındaki dijital deneyimi domine eden oyunculara dönüşüyorlar -ki özellikle Amerika’nın bu durumu kabullenmekte zorlandığı ortada. TikTok etrafındaki tartışmaları hepimiz şaşkınlıkla izliyoruz. Kaldı ki bu uzak coğrafyalara yine kalabalık kullanıcıları barındıran Afrika, Ortadoğu ve Latin Amerika’yı eklediğimizde kültürel çeşitlilik çok daha geniş bir yelpazeyi temsil ediyor. Farklı dilleri konuşan, farklı inançlara ve geleneklere sahip geniş bir coğrafya.

Bu coğrafyaları hedefleyen dijital platformları tasarlayabilmek için hedef yerel kültürün kullanıcılarına has ihtiyaçları iyi analiz etmek ve kavramak gerekiyor. Derslerde sürekli verdiğim bir örnektir: Bugün İstanbul, özellikle MENA bölgesinde kullanılan platformların tasarım hatta yönetim merkezi olarak dikkat çekiyor.

Örnek vermek gerekirse işimiz Katar’da yemek teslimatı yapan bir platformu tasarlamak ve belki uzaktan yönetmek olabilir ancak bu, oturduğumuz yerden........

© MediaCat