Bir derin devlet efsanesi olarak Kırmızı Kitap
Askeri vesayet yıllarında sıkça tartışılmış, gizliliği sebebiyle bir muamma olagemiş Kırmızı Kitap, yani Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB) güncellendi.
Milli Güvenlik Kurulu'ndan yapılan açıklamada 5 yıllık uygulama süresinin ardından yapılan güncellemenin ana hatları sıralandı.
MGSB 2025'in duyurulan vurgularına bakmadan önce bu metnin tarihini ele almakta fayda var.
ABD'den örnek alındı
Kimilerine göre "devletin gizli anayasası" olan belge, iç ve dış tehditleri belirleyerek bunlara karşı çok yönlü karşı koyuşu tanımlıyor.
Kırmızı Kitap uygulaması Türkiye'nin 1952'de NATO'ya katılmasının ardından başladı. Asıl etkinliğini 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra kazandı.
ABD'nin sadık müttefiki Türkiye’de uzun yıllar boyunca hakim güç generaller oldu. Tüm NATO üyesi ülkelerde olduğu gibi Milli Güvenlik Siyaset Belgeleri öncelikle "komünizmle mücadeleyi" konu edindi. Darbeler, sıkıyönetimler, olağanüstü hallerle geçen yıllarda bu belge tamamen ordu tarafından hazırlandı.
Özellikle 1960'ların sonunda kurulan Komünizmle Mücadele Dernekleri vb oluşumların bizzat askerlerin hakim olduğu MGK tarafından örgütlendiği ileri sürüldü. Kontrgerilla yapılanması, MGK ve Kırmızı Kitap ile birlikte görüldü.
Değişen tehdit algısı
1980'lerde komünizmin üstünde yeni bir tehdit tanımlandı: Bölücülük. PKK'nin başlattığı silahlı mücadele ve Kürt ulusal kurtuluş hareketinin büyümesi o günden bugüne devletin başlıca meselesi olarak kondu.
1990'larda ise bu kez irtica tehdidi tanımı belgeye eklendi. Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi'nin birçok belediyeyi kazanması ile birlikte Kemalist ideolojiye bağlı generaller İslami harekete savaş açtı. Bu savaşın doruk........
© marksist.org
