Van campagne naar consistentie
Investeren in eigen kanalen en consistent verhalen vertellen, creëert niet alleen meer impact maar bouwt ook aan een loyaal publiek. Dit publiek is de basis voor langetermijnsucces.
Wil je als modern merk de aandacht van de consument veroveren, dan moet je denken als een uitgever. Het is een gedachtegoed dat al jaren circuleert in kringen van marketeers en merkdenkers. Want met het versnipperde medialandschap van nu kun je beter investeren in het opbouwen van je eigen bereik via eigen kanalen, waarbinnen je je eigen verhaal kunt vertellen, in plaats van dat je een paar keer per jaar een enorm budget stuk slaat op een campagne. De consument krijgt immers dagelijks al snel een paar duizend commerciële uitingen op zich afgevuurd, dus zie met een kortstondige campagne nog maar eens de aandacht te veroveren en een boodschap over te brengen.
Tot zover de theorie. Want het aantal merken, bedrijven of organisaties dat hier écht consequent naar handelt, is nog altijd zeer beperkt. En dat is jammer, want er is vaak genoeg maatschappelijk relevante inhoud om het over te hebben.
Bovenstaande zag ik terug in een onverwachte setting: een symposium over museale podcasts. Samen met het Joods Cultureel Kwartier (JCK) organiseerden wij met Airborne afgelopen maand een dag vol kennisuitwisseling over hoe musea podcasts inzetten. De interesse om met dit medium te experimenteren bleek groot, zo bleek uit de waardevolle uitwisseling van praktische tips, strategische overwegingen en aansprekende cases.
Maar de meest gestelde vraag: hoe verdien je de investering in een podcast terug? Zeker verhalende podcastreeksen zijn tijdrovend – en dus kostbaar – om te produceren voor musea. Als je dat met de verkoop van museumkaartjes terug wilt........