Enerji Güvenliği ve Dünya Siyaseti-4
Sevgili okurlarım, Büyük devletlerin enerji ile olan ilişkisi, hem ekonomik kalkınma hem de jeopolitik güç açısından son derece stratejiktir. Enerji, modern ekonomilerin temel direği olduğu için, devletler enerji kaynaklarına erişimlerini güvence altına almak, fiyat dalgalanmalarına karşı dirençli olmak ve enerji güvenliğini sağlamak amacıyla çeşitli politikalar geliştirirler.
Uluslararası devletler sistemi ve dünya ekonomisi gibi yapılar birbiriyle etkileşim içerisindedir. Diğer bir ifade ile devletler sistemi ile dünya ekonomisi gibi olgular aynı gerçekliğin görünen farklı yüzleri gibidir. Petrol üretimi ve arzı ABD ve Avrupa ülkeleri merkezli petrol şirketleri tarafından yapılıyordu. Çünkü Batılı enerji şirketleri devletlerin ekonomik ve siyasi çıkarlarını gözeterek faaliyet gösterir ve enerji politikalarının belirlenmesinde önemli rol görülmektedir. Bu bağlamda enerji şirketleri, küresel enerji kaynaklarının kontrolü ve ticareti üzerindeki etkileriyle uluslararası güç dengelerini doğrudan etkilerler.
ABD’nin enerji politikaları, Birinci Dünya Savaşı sırasında petrolün stratejik önemi anlaşılınca değişmeye başlamış ve savaş sonrası enerji kaynaklarına dışa açılım politikası geliştirmiştir. Çünkü Birinci Dünya Savaşı’nda petrolün stratejik önemi ve petrol ile........
© Mardin Life
