Osmanlı Suriyesi
1516 yılında Yavuz Sultan Selim'in Mercidabık Zaferiyle hâkimiyeti altına aldığı Şam merkezli Suriye bölgesi, 1918 yılında imzalanan Mondros Mütarekesi'ne kadar 402 yıl Osmanlı Devleti'nin sınırları içerisinde yer alan mühim bir bölgeydi.
1900 yılına ait vilâyet salnamesinde yer alan nüfus cetvellerinden anlaşıldığına göre bölgede Müslüman, Rum, Ermeni, Süryani, Marunî, Latin, Protestan, Dürzi ve Yahudi pek çok milletten ve dinden insan bir arada yaşamaktaydı.
Padişahın velâdet ve cülus törenleri mutat olarak her yıl tüm imparatorluk sathında kutlanırdı. Bunların dışında bazı yöresel kutlamalar da yapılabiliyordu.
Yapımına Kanunî Sultan Süleyman Dönemi’nde başlanmış olan daha sonra yapıya belirli 79 eklemelerde bulunulan Şam’ın Gök Meydanı’nda bulunan Süleymaniye Külliyesi, önemli bir Osmanlı eseridir. Mimar Sinan’ını diğer eserleri arasında, Halep’te Hüsreviyye Külliyesi, Halep’de Adiliye Camii, Süleymaniye Külliyesine yamuk biçimde eklenen Medrese yer almaktadır. Osmanlının Suriyedeki vakıfları da büyük önem arz etmektedir.
Sultan Vahdettin, 16 Mayıs 1926'da,........
© Maraş Gündem
visit website