menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Osmanlı Dönemi Suriye’de Konyalı Bir Âlim

6 0
monday

Topluma, bilhassa gençlere Anadolu Türk âlimlerinin öğretilmesi gerekir. Anadolu'da ne büyük zatların yetişip dünyanın her yerinde ilmî hizmetlerde bulunduğu aktarılmalıdır.

Bilim ve kültürel faaliyet adına dünya ve âhirete faydası olmayan bir takım etkinlikler, boşuna zaman kaybı olup, gençliğimizi heder etmek ve onları istikbalden koparmaktır. İşin aslı, benim ecdadım ne büyük işler yapmıştır deyip onları örnek almalarını sağlamalıdır.

Bir medâr-ı iftihârımız da, evliyânın büyüklerinden Alâeddîn Konevî olup, fıkıh, kelâm, tefsîr, usûl ve edebiyât âlimidir. Asıl ismi Ali bin İsmâil el-Konevî, lakabı Alâeddîn'dir. 1270 senesinde Konya'da doğdu. Alâeddîn Konevî, doğduğu yer olan Konya'da yetişti. 1293 senesinin başında Şam'a gitti. Burada; Ebü'l-Fadl bin Asâkir gibi âlimlerden ilim öğrendi. Fıkıh, kelâm ve tefsîr ilimlerinde yüksek bir dereceye erişti. Alâeddîn Konevî hocalarından icâzet, diploma aldıktan sonra Şam'da İkbâliyye Medresesinde ders vermeye başladı. Sonra bu görevinden ayrılarak Kâhire'ye gitti. Bu sırada çok fakirdi. Fakat, kimseye ihtiyâcını belli etmedi. Onun bu hâli, Şerifiyye Medresesinde müderris ve Selâhiyye Dergâhının idâresi kendisine verilinceye kadar devâm etti. Emîr Nâsır hürmet eder ve onu överdi. Alâeddîn Konevî, aynı........

© Maraş Gündem


Get it on Google Play