SUÇLAR VE KABAHATLER
I. SUÇ VE KABAHAT
A. Suç
1. Suçun Tanımı
Suç, kanunlar tarafından yanlış veya zararlı olduğu için ceza tehdidiyle yasaklanan ve bazı durumlarda cezalandırılabilen davranıştır.
2. Suçun Unsurları
Suç, kanunlar tarafından yasaklanan ve karşılığında ceza veya güvenlik tedbiri şeklinde müeyyidesi olan hukuka aykırı davranıştır. Bir suçtan bahsedebilmek için hukuka aykırı bir eylemin yahut kanunda açıkça düzenlenen türde ve yükümlülük ihlali niteliğinde eylemsizliğin bulunması ve eylem ya da eylemsizlik halinin, haksızlık içermesi ile kanunda belirtilen tipe uygun davranış modeline girmesi zorunludur. Bu kapsamda suçta ve cezada kanunilik ilkesi uyarınca, suçun yasal düzenlemesinin bulunması ve somut olay ile yasal düzenlemenin örtüşmesi gerekmektedir. Aksi halde, söz konusu fiil veya kayıtsızlık durumu, haksızlık ya da hukuksuzluk içerse de, suç teşkil etmeyecektir. Suçun oluşumundaki bir diğer önemli unsur da, failin kusurlu olmasıdır. Faildeki kusurluluk durumu kural olarak kastı içermekte, ancak kanunun açıkça düzenlediği durumlarda taksir de suçun oluşumu bakımından yeterli olmaktadır.
3. Suç ve Cezanın Birbirinden Farklı Oluşu
Suç ve ceza kavramları birbirinden farklı kavramlar olup; bir fiilin herhangi bir olayda cezalandırılmaması yahut cezalandırılamaması, söz konusu eylemin suç olma vasfını ortadan kaldırmamaktadır. Zira şahsi cezasızlık sebepleri ve etkin pişmanlık halleri gibi faile ceza verilemeyen haller ile ceza verilmesine yer olmadığı kararının verilebildiği sair hallerde, şikayetten vazgeçmenin varlığında, ön ödemenin uygulandığı ve uzlaşmanın sağlandığı durumlarda, fail hakkında cezaya hükmolunmamasına rağmen, fiil suç teşkil etmeye devam etmektedir.
B. Kabahat
1. Kabahatin Tanımı
Kabahat deyiminden; kanunun, karşılığında idarî yaptırım uygulanmasını öngördüğü haksızlık anlaşılmaktadır.
2. Kabahatin Unsurları
Kabahatin unsurları; mevzuatta belirtilen tipe uygun ve karşılığında idarî yaptırım öngörülen haksız eylem ya da eylemsizliğin gerçekleştirilmesi ile kusurun varlığıdır.
II. SUÇ VE KABAHAT KARŞILIĞINDA YAPTIRIM
A. Yaptırım Kavramı
Yaptırım; hukuk kurallarının uygulanmasını sağlamak ve zorlamak için yasalara konulan hükümler; bir kuralın emir ve yasaklarına uyulmadığı zaman karşılaşılan tepkidir. Yaptırımın doğrudan karşılığı müeyyidedir. Bu bakımdan yaptırım, yasaklanan bir fiil ya da eylemin yapılması halinde karşımıza çıkan müeyyide olmaktadır. Bu müeyyide, bazı hallerde cezaî olabildiği gibi bazı hallerde de idarî yaptırım şeklindedir. Hatta bazı durumlarda herhangi bir sebepten ötürü cezasızlığın söz konusu olabildiği görülmektedir. Bu sebeple yaptırımların, suçlar ve kahabatler yönünden ayrı olarak incelenmesi gerekmektedir.
B. Suçun Karşılığı Olan Yaptırımlar
1. Ceza Kavramı
Ceza, suç işleyen kimselerin karşılaştıkları hukuksal tepkidir. Başka bir ifadeyle ceza, kanunun suç işleyen faile uygulanmasını öngördüğü müeyyidedir.
Suçlar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda ve ceza içeren özel kanunlarda düzenleme alanı bulmaktadır.
2. Suçun Karşılığında Verilen Ceza Türleri
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca suç karşılığında uygulanan yaptırım olarak cezalar, hapis ve adlî para cezalarıdır.
Hapis cezaları; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, müebbet hapis cezası ve süreli hapis cezası olmakla; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, hükümlünün hayatı boyunca devam etmekte, kanun ve cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte belirtilen sıkı güvenlik rejimine göre çektirilmektedir. Müebbet hapis cezası, hükümlünün hayatı boyunca devam etmekte; süreli hapis........
© Manisa Meydan Gazetesi
