menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tarım ve Buğdayın Bereketi

4 0
27.08.2024

“Bir Tefekkür Yazısı”

İnsan nevinin vaz geçemeyeceği ve de ihmal edemeyeceği sektör, tarım sektörüdür. Zira daha önce birkaç yazımda vurguladığım gibi insanın birincil maddi ihtiyacı beslenmedir. Beslenmede kullanılan ürünler ise tarım sektörünün ürünleridir.

Tarımsal üretimin bitkisel üretim kısmındaki binlerce meyve ve sebze çeşidi, yüzlerce tahıl ve aromatik bitkilerin hepsi insan içindir. Aynı şekilde insanın tükettiği hayvansal ürünlerin çeşit sayısı da yine yüzlercedir.

Bu ürünlerin her biri rengiyle kokusuyla, tadıyla, görünüşü ile göze, dile ve diğer duyu organlarına milyonlarca farklı haz vermektedir. Yüzlerce üzüm çeşidi, bir o kadar elma ve armut, kayısı, şeftali, kiraz, vişne çeşidi mevcut. Çeşit çeşit domatesler, biberler, portakallar mandalinalar limonlar var. Manav ve pazar tezgahlarında seyrine doyamadığımız bu ürünler, sadece seçilmiş birkaç çeşitten ibarettir. Kırlarda; kızılcık, kuşburnu, böğürtlen, ahu dudu, yaban mersini, yamaçlarda; kekik, papatya, ebegümeci, hardal … ve adını sayamadığımız veya bilmediğimiz binlerce şifa otu hepsi insan nevinin istifadesine sunulmuş. Rezzak’ın yeryüzündeki serpme sofrası çok zengin değil mi? Bütün bunların karşılığı olarak Yaratıcının insandan istediği fiyat ise sadece Onu zikir, fikir ve şükür ile anmasıdır.

Her sektörün sembolleşmiş bir öğesi vardır. Tarımın sembolü acaba nedir? Bir başka soru ile tarım denince zihinde hangi nesne; hayvan veya bitki şekillenmektedir?

Buğday dediğinizi duyar gibiyim. Evet tarım sektörünün en meşhur sembolü buğday başağıdır. O zaman buğdayın özelliği nedir ki bu şöhrete sahip olmuştur.

Tarihi kayıtlar Sümer, Antik Mısır ve İndus Vadisi (Hindistan) gibi eski medeniyetlerde, tarımı ilk yapılan bitkinin buğday ve arpa olduğu kanaati hakimdir. Arkeolojik araştırmalar buğdayın tarihinin yerleşik hayata geçen insan tarihi kadar eski olduğunu bildirmektedir. Bu kadim beraberlik sebebiyle olsa gerek insanlık buğdaya mukaddes nazarla bakmıştır.

Yapılan araştırmalar buğdayın yaklaşık 10 -12 bin yıl önce bin yıl kadar önce Anadolu’nun güneydoğu bölgesini de kapsayan Bereketli Hilal’de ekildiğini göstermektedir (1). Hemen hemen tüm inançlarda ve medeniyetlerde buğdaya ve buğday başağına çok özel anlamlar yüklenmiştir. Buğday anadır, kadındır, soydur, berekettir ve hepsinin üstünde........

© Maarifin Sesi


Get it on Google Play