Dava ve Lider:5 Davaya Gönül Verenleri Gözetmek
أعوذ بالله، بسم الله…
وَاصْبِرْ نَفْسَكَ مَعَ الَّذٖينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَدٰوةِ وَالْعَشِيِّ يُرٖيدُونَ وَجْهَهُ وَلَا تَعْدُ عَيْنَاكَ عَنْهُمْۚ تُرٖيدُ زٖينَةَ الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا وَلَا تُطِـعْ مَنْ اَغْفَلْنَا قَلْبَهُ عَنْ ذِكْرِنَا وَاتَّبَعَ هَوٰيهُ وَكَانَ اَمْرُهُ فُرُطاً
“İlahî rızaya ermek arzusuyla sabah akşam Rablerine dua eden dava erleriyle birlikte olmadirencini sakın yitirme!
Dünya hayatının çekiciliğine meylederek gözlerini onlardan başkasına çevirme!
Bizi anmaktan kalbini gafil kıldığımız, kötü arzusuna uymuş ve işi gücü aşırılık olan hiç kimseye de eyvallah etme!”
(Kehif 28)
Dava, lider ve gönül verenleriyle temsil edilir.Ancak davanın arkasında yegâna güç, davanın sahibi, belirleyicisi ve görüp gözeteni Yüce İrade’dir. Davayı tanzim ettiği gibi lideri cesaretlendiren, dava erlerini dirençli kılan ve zafere erdiren gerçek güç O’dur.
Lider dava için tayin edilmiş, görevlendirilmiş,sorumluluk yüklenmiş, örnek kılınmış bir dava eridir. Çünkü lider öndedir, önderdir ve örnektir. Önde olmanın riski, önderliğin sorumluluğu ve örnekliğin titizliği onun omuzlarındadır.
Liderin görevi davayı İlahî İrade’nin çizdiği çerçevede tutmak, hedefe gitmekararlılığında olmak, dava erlerinin birlik ve bütünlüğünü sağlamaktır. Bunlardan birinin eksik olması veya zaafa uğraması davanın akim kalması demektir.
Demek ki ilk görev davanın çerçevesini korumaktır. Buradaki tehlike hasımlardan gelenbıktırma, yıldırma, korkutma ve tehditleri karşısında yılgınlık, suskunluk ve eziklikpsikolojisine girmektir. Bunun için de lidere güvence sağlanması ve özgüveninin yüksektutulması gerekir. Nitekim “Ey peygamber! Rabbinden sana indirileni tebliğ et! Eğer bunu yapmazsan O’nun mesajını iletmemiş olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Şüphe yok ki Allah kâfirler topluluğunu hidayete erdirmez.”(Maide 67) ayetinde Yüce Allah Hz. Peygamber’e hem görevini hatırlatmakta........
© Maarifin Sesi
visit website