menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız: Yıldız Sarayı’nı Gezerken 

10 1
wednesday

Her mevsimi ayrı bir güzel İstanbul’u bir misafir olarak gezmeyi pek severim. Orada mukim olan dostlarımı ziyaret etmeyi, maziyi bugüne taşıyan mekânların deruni havasını teneffüs etmeyi arzularım. Bu sefer yine güzel bir vesileyle irfanımızın payitahtı olan bu görkemli şehirdeyim. İslâm Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) tertip ettiği Uluslararası Osmanlı Türkçesi Tenkitli Neşir Kursu’ndaki vazifemi yapmak üzere Üsküdar’dayım. Bu nezih semt, eski İstanbul’u günümüze taşıyan nadir yerlerdendir. Türk-İslâm renginin hâkim olduğu ama farklı inanç ve dilleri şefkatli sinesinde büyüten Üsküdar, mehib sükûnetiyle ziyaretçilerini sarıp sarmalar, tarih kokan sokaklarında sermest bir şekilde dolaştırır. Ruhunuz dinlendiği için bedenin yorulduğunu hissetmezsiniz. Bu sefer de aynı hislerle arşınladım sokakları.

Üsküdar’daki resmi işlerimi bitirdikten sonra sadık bir yâr-ı kadimin refakatiyle karşıya geçeceğiz. Sonbaharın habercisi gri bulutlar İstanbul semalarını henüz kuşatmamışken yolumuzu Beşiktaş’a düşüreceğiz. Niyetimizde tadilatı bitme aşamasında olan ve henüz ziyaretçi kabulüne başlayan Yıldız Sarayı’na gitmek var. Yolcu vapurunun terasına çıkıp Mihrimah Sultan ile Yeni Valide’den semaya yükselen tevhit nişanesi minarelere veda ediyoruz. Silueti bile hayranlık uyandıran tarihi yarımadayı uzaktan selamlıyoruz. On Beş Temmuz Şehitler Köprüsü’ne ve Çamlıca Camii’ne nazar ediyoruz. Hâsılı bir an-ı vahidde zihnen devr-i âlem yapıyoruz.

Beşiktaş İskelesi’ne indikten sonra Çırağan Sarayı’nı sağımıza alarak önce Şeyh Yahya Efendi’nin türbesine uğradık. Beşiktaş’ın sahile en yakın kısmında dik bir yokuşu tırmanarak........

© Maarifin Sesi


Get it on Google Play