menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sevgi, Muhabbet ve Eğitim

24 7
26.08.2024

Muhabbet Arapçada sevgi anlamına gelen hub sözünden gelir. Hub ise kısaca “buğzun zıddı” olarak tanımlanmaktadır.Arapça’da “sevgi” kelimesi, “ekinin tane tutması” manasına da gelmektedir. Başak tutma manasıyla sevgi, bereketi ve verimliliği ifade etmektedir. Cüneyd-i Bağdadi “Muhabbet kalbin meyli yani, kalbin zorlama olmaksızın bilerek ve isteyerek Allah’a ve Allah için olan şeye meyletmesidir.”Şeklinde tanımlar.

Sevginin tanımı kişiye göre değişir. Mesela aşık olan birine sevgi dendiği zaman sevgi nesnesi kimse sadece onu söyler. Hayat o kişi için sevdiğinden ibarettir. Materyalist bir kişi için ise maddi değeri olan şeylerdir sevgi. Vatan sevgisi, ilahi sevgi gibi sevgiler, anlamı olan sevgilerdir. Yeni doğan bir çocuğun sevgi nesnesi annesidir. Doğar doğmaz geldiği dünyadan ürken çocuğun korkusu anne sevgisi ile azalır, bu sevgi ile güven oluşur.

Mevlâna’nın sevgi ile ilgili sözleri ise şu şekildedir: “Sevgi, acıyı tatlıya, toprağı altına, hastalığı şifaya, zindanı saraya, belayı nimete ve inkârı rahmete dönüştürür. Allah’ı seven insan hem bereketli, hem verimli, hem de insanların ruhuna gıda olacak sevgi tohumları eker.” Sevginin tezahürleri değişiktir. Fakat herkeste bir sevgi vardır. Çocuk sevgisi, eş sevgisi, hayvan sevgisi, para ve makam sevgisi, tabiat sevgisi, hayat sevgisi, dava sevgisi, Allah sevgisi… Sevgi, insanı insana, insanı hayata, insanı Allah’a bağlayan en kuvvetli bağdır.

Sevgi hayatın özüdür. Anlamı, derecesi ve dışa vurumu farklı da olsa, hayatın her alanında bizi çevrelemiştir. Çocuklukta oyun ve oyuncak, gençlikte hayatın cazibeleri, ihtiyarlıkta ise yaşama arzusu tutku ile sevilir.

Gazzâlî’ye göre muhabbet, “insan tabiatının haz veren şeye duyduğu ilgi” demektir, bu ilginin en güçlü derecesine aşk denir. Ancak bilinebilen, algılanabilen şeyler sevilir. İnsan önce kendini ve kendi varlığının devam edip gelişmesine, yetkinleşmesine katkıda bulunan şeyleri sever. Sevginin diğer bir türü kişinin kendisine iyilik ve ikramda bulunanları sevmesidir. Öte yandan aralarında fiziksel, duygusal, ruhsal vb. yönlerden benzerlik ve uyum bulunanlar da birbirini sever. Sevginin en yüksek derecesi, çıkar sağlama gibi bir duygu söz konusu olmadan bir kimseyi veya bir nesneyi ondaki iyilik, güzellik,........

© Maarifin Sesi


Get it on Google Play