Gazze’de Okullar Yine Açılamadı
Siyonist İsrail’in on binlerce öğrenciyi, yüzlerce öğretmeni öldürmesi, okulları üniversiteleri bombalayarak, harabeye çevirmesi ve geride kalan öğrenci kitlesinin can güvenliklerinin olmaması sebebiyle Gazze’de bu öğretim yılında da okullar açılamamıştır.
2024-2025 Öğretim yılının 9 Eylül 2024 günü başlaması sebebiyle analar babalar çocuklarını okula gönderme heyecanı yaşarlarken, yoğun Siyonist saldırıları altındaki Gazze’li çocuklar fiziksel yıkımın yanı sıra, gözleri önünde annelerini, babalarını, yakınlarını ve okul arkadaşlarını kaybetmeleri, uçak, silah ve bomba sesleri arasında ölüm ve yaralanma riski altında bulunmaları sebebiyle ne yazık ki eğitim-öğretimden haklarından yine mahrum bırakılmışlardır.
Gazze’de Siyonist İsrail tarafından uygulanan soykırım ve insanlık dramından daha üzücü olan, insanlığın olaya seyirci kalması yaşanan vahşet karşısında bir refleks göstermemesidir. Uluslararası mekanizmaları harekete geçirecek etkin bir rol üstlenmemesidir.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen 2601 No’lu karar: ve uluslararası yasalar okulların, mabetlerin korunmasını çocukların, kadınların eli silah tutmayan ve savaşmayanların can güvenliğinin sağlanmasını öngördüğü halde, Ne yazık ki, Birleşmiş Milletler (BM), BM Güvenlik Konseyi (BMGK), UNİCEF, OECD, DSÖ, AGİT, Avrupa Konseyi gibi uluslararası kuruluşların kendi koydukları kurallara sahip çıkmamalar yüzünden, 7 Ekimden bu yana Siyonist İsrail tarafından Gazze halkı üzerine atılan 82 bin ton patlayıcı kullanılarak gerçekleştirilen 3360 katliam neticesinde 16,715’i çocuk, 11,350’si kadın olmak üzere 41 bine yakın insan hunharca katledilmiştir. 95 bin insan yaralanmış ve sakat bırakılmıştır. 17 bin çocuk ebeveynlerinden ya ikisini ya birisini kaybetmiştir. 2 Milyon 3 yüz bin Gazze halkının 2 Milyonu zorunlu olarak yerlerini değiştirmek suretiyle mülteci konumuna düşürülmüştür.
Uluslararası yasalara göre savaş anında koruma altında olan, Gazze’de evler, mabetler, iş merkezleri, elektrik santralleri, su kaynaklarının tamamına yakını yerle bir edilmiş, mülteci kampları defalarca bombalanmıştır. Okulların üniversitelerin % 90’ ya tamamen yıkılmış ya da kullanılamaz hale gelmiştir. Ayakta kalan az sayıdaki okul da açıkta kalan insanların barınmasına açıldığından, mülteci kampları da sürekli bombalandığından Gazze’de insanların sığınabileceği çocukların eğitim-öğretim yapabileceği güvenli bir mekan kalmamıştır. Gazze’de on binlerce çocuğun öldürülmeleri, yüz binlerce çocuğun eğitim-öğretim haklarından mahrum bırakılmaları ile yaşanan, soykırıma, vahşete ve insanlık dramına Uluslararası kurum ve kuruluşların kayıtsız kalmaları; bu kurum ve kuruluşların hangi millete mensup çocukların haklarını korumak üzere kurulduğu sorusunu akla getirmektedir.
Durum böylesine vahim bir noktaya gelmişken, Güney Afrika Cumhuriyetinin 1948 tarihli Birleşmiş Milletlerin (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne istinaden 29 Aralık 2023 tarihinde Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) nezdinde açtığı davanın kararında 7 Ekim’den bu yana Filistin toprakları üzerinde Gazze halkına yönelik olarak, vahşet, soykırım, etnik temizlik ve zorla göç ettirme gibi işlediği suçlardan dolayı yüksek Mahkemenin Siyonist İsrail’in soykırım suçu işlediğine hükmetmesine rağmen, İsrail’in vahşetini ve soykırımını durduracak bir........
© Maarifin Sesi
visit website