menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Rahmetli Mehmet Gerger’in Ardından Gecikmiş Bir Yazı

6 0
20.09.2024

KÜLAFLI’DAN GELİRKEN ABİDE KAVŞAĞINDA BİZLERİ KORKUTMUŞTUN!

Badıllı Aşiret Reisi Hacı Halil Badıllı bizi Külaflı Köyüne davet etmişti. Şevki Hafız, Mehmet Gerger, Sabri Tepe, Mehmet Emin Karabulut, Hacı Ahmet Altun, Mehmet Dartar, Hacı Hasan Çelik , Ömer Saatçı, Fahir Mehmet Kayacan, Şevket Denek ve ben gitmiştik o davete.

Külaflı köyü; benim askerliğimi Er Öğretmen olarak ifa ettiğim akrabalarımın şirin bir köyüdür.

Külaflı Köyünün doğusu fıstık ormanlarıyla çevrili, etrafı üzüm bağlarıyla süslü; güneyinde anamın doğduğu Hamurkesen köyü, doğusunda Büyük Salkım ve Küçük Salkım, kuzeybatısında Şeyhzeliha, kuzeydoğusunda ise Pınarbaşı köyleri vardır.

Külaflı köyü Badıllı Aşiretinin beylik merkezi olarak Kurtuluş Şavaşında büyük yararlıklar yapan rahmetli Said Bey’in Ağızhan köyünden sonra ikinci beylik merkezidir.

Badıllı Ovasında aşiretin yirmi beş köyü vardır. O köylerin her birinin bir ağası ve o ağaların da hepisi Külaflı köyündeki Beklr Bey’in oğlu Hacı Halil Badıllı Bey’e bağlıdırlar.

Urfa ve civar kentlerde Badıllı Aşireti mensuplarının çoğu munis, dindar ve iyiliksever insanlar olarak bilinirlerler . Aşiret mensuplarının ayrıca bir hasleti de ilim erbabı ile tasavvuf ehline karşı hürmetkâr bir yapısı vardır.

Aşiret mensupları arasında, Siirt’in Tillo ilçesinden gelen Urfa da mukim Kadiri Şeyhlerine son derece bağlı olanlar bulunur. Fazıl şahsiyet Şeyh Feyzullah ile Urfa da son derece sevilen dürüst kerim Şeyh Berces’in aşiret içinde müntesiplerinin sayısı oldukça çoktu. Rahmetli Şeyh Feyzullah ile rahmetli Şeyh Berces’in Aşiretin Ağa ve Beyleri arasında da çok muteber yerleri vardı. Onların tatlı sohbetlerine çoğu kez bizzat şahid olmuşumdur. Şimdi ise o değerlerden miras kalan evlatları Şeyh Misbah ile Şeyh Muzaffer’e bağlılıkları devam etmekte. Şeyh Misbah ile Şeyh Muzaffer de öte aleme göçüp Hakka yürüdüler. Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun.

Ayrıca Hacı Halil Badıllı Bey ile Hacı Şeyho Badıllı Beylerin Risale-i Nur’lara bağlılıkları da bölgede dillere destandır. Onların, Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin güzide talebeleri Abdullah Yeğin ile Hüsnü ve Ahmet Aytimur ağabeylere de hürmetleri sonsuzdu. Ayrıca Abdurrahman Badıllı Bey’in oğlu, yeğenleri Abdülkadir Badıllı’nın Risale-i Nur’a genç talebe olması da bunun güzel bir neticesi idi.

Abdülkadir Badıllı iyi bir dilbilimci ve de iyi bir mütefekkirdi. Onun ünü Urfayı aşmış ve ülkede Üstad Bediüzzaman Said Nursi üzerine çalışması ve Abdullah Yeğin ile de Lügat çalışmaları vardır. Abdülkadir Badıllı’nın Arapçası, Farsçası ve Kürtçesi çok mükemmel idi. Türkiye’de Kürtçe’nin Üstadı olarak bilinen rahmetli Abdülmelik Fırat bile onun Kürtçesine hayrandı. Abdülkadir Badıllı Risale i Nurları Kürtçe’ye tercüme ederek yurtdışında neşrediyordu. Av. Kemal Badıllı da Kürtçe’ye çok iyi vakıf ve hatta Kürtçe Grameri’ni Türkiyede ilk kez yazan o idi. Av. Kemal Badıllı’nın davası ile mütefekkir Abdülkadir Badıllı’nın davaları ayrı ayrı idi.

Milletvekili Av. Kemal Badıllı; Şeyh Said’in, Abdülkadir Badıllı ise Bediüzzaman Said Nursi’nin yolunu takip ediyorlardı.

Abdülkadir Badıllı kendi babadan kalma Urfa, Siverekli Mahallesindeki avlulu evini Medresetü’z Zehra’ya Vakfetmiştir. Halen bu medrese faal olarak görev ifa etmektedir.

Bu bilgilerden sonra yine Külaflı köyüne dönersek; ben Külaflı köyünde 1973 yılında Er Öğretmen olarak göreve başladım. Külaflı İlkokulu 1956 yılında yanmış ve o günden bu yana eğitim öğretime ara verilmişti. Külafli Köyü İlkokulu’nu ikinci kez eğitim ve öğretime ben açtım. Çevre köylere giden öğrenciler ve yeni kayıt yaptığım çocuklarla derslere başladım.

1975 yılında Askerlik sürem bitene kadar hem öğretmenlik yaptım; hem de mezuniyetimi ertelediğim İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini de bitirdim. Bu arada 1975 yılında Urfa’da Milli Eğitim Müdür yardımcısı ve Halk Eğitimi Başkanı olarak göreve başladım.

12 Eylül 1980 askeri darbesinde beni de Sinop iline sürdüler. Sinop’a gitmeden erken seçimde Urfa’da Refah Partisi’nden Belediye Başkanı seçildim. Belediye Başkanıyken 1991 yılında yapılan erken milletvekili seçimlerinde Milletvekili seçilip Türkiyede bir ilke imza attım. Mecliste Urfaya hizmette iyi şeyler yapmak için mücadele veriyordum.

İşte Urfa’ya seçmenlerimle dertleşmeye ve onların sorunlarını yerinde bizzat dinlemeye gelmişken; Badıllı Aşiret Reisimiz Hacı Halil Badıllı; Külaflı köyüne bizleri yemeğe davet etmişti. Değer verdiği ve çok sevdiği Şevki Hafız’ın başkanlığında yukarıda ismi geçen dostlarımızla bu davete icabet etmiştik. Köylüler bu gelişimizle bayram yapmıştılardı o gün. Çünkü o köyde akrabaları ve onların çocuklarına ilkokul Öğretmenliği, sonrasında........

© Maarifin Sesi


Get it on Google Play