menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ahlâkî Yozlaşmaya Karşı Türk-İslam Kültürü

4 0
18.10.2024

Türk-İslam kültürü, tarihin derinliklerinden gelen güçlü değerlerle yoğrulmuş, toplumu şekillendiren ahlaki ilkelerin temelini oluşturmuştur. Aile, komşuluk, yardımseverlik ve dürüstlük gibi değerler, bu kültürün taşıyıcı sütunlarıdır. Ancak modern dünya ve modern dünyanın hayatımıza kattıklarının bu sağlam temelleri sarstığını gözlemlemek zor değil. Geleneksel yapıların çözülmesi ve giderek yok olması, küreselleşmenin etkisi, bireysel çıkarların ön plana çıkması ve dini öğretilerin zayıflamasıyla, ahlaki yozlaşma toplumun çeşitli katmanlarında kendini hissettirmeye başlamıştır.

Türk-İslam toplumunda ahlak, her şeyden önce bireyin Allah’a ve çevresine karşı olan sorumluluğunu tanımlar. İslam’ın getirdiği evrensel değerler, bireylerin sadece kendilerini değil, toplumu da inşa etmeleri gerektiğini öğütler. Ne var ki, bugünlerde bu değerlerin giderek erozyona uğradığını ve insanların kendi çıkarları için toplumsal sorumluluklarını göz ardı etmeye başladığını, kendi çıkarları için toplumu hiçe saydığını, kendi çıkarları için başka birinin değer verdiği şeyleri göz ardı edip, yok saydığını görüyoruz. Bunu tetikleyen en büyük unsurlardan biri, dini ve geleneksel değerlerin zayıflamasıdır. Türk-islam toplumlarında sokaklarda dayanışma, yardımlaşma ve karşılıklı saygı hâkimdir. Özellikle mahalle kültürü, insanların birbirine sahip çıktığı, dayanışma içinde olduğu, sorunların birlikte çözüldüğü bir ortamdır. Öncelikle aile içinde başlayan bu dayanışma ve birliktelik önce mahalleye sonra da tüm topluma yayılacaktır.

Yozlaşmada Modernleşme: Aile, Medya ve Toplum İncelemesi

Modernleşme, Türk toplumunun geleneksel yapısında büyük değişiklikler yarattı. Aile, artık geniş değil; çekirdek aile modeline doğru bir dönüşüm yaşanıyor. Aile bağlarının zayıflaması;........

© Maarifin Sesi


Get it on Google Play