menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KKTC eğitim sistemi: Çocukları yarışa mı, geleceğe mi hazırlıyoruz?

7 65
07.02.2025

MERT MAPOLAR’IN KÖŞE YAZISINI SESLİ DİNLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Eğitim, bir çocuğun sadece gelecekte ne iş yapacağını belirleyen bir araç mıdır, yoksa onun karakterini, düşünme biçimini ve dünyayı algılama şeklini şekillendiren en temel unsur mu? Bugünün öğrencileri, yarının liderleri, bilim insanları, sanatçıları ve girişimcileri olacaksa, onlara hangi becerileri kazandırıyoruz? KKTC’de eğitim sistemi, çocukları birer birey olarak mı yetiştiriyor, yoksa sadece sınavlardan yüksek not alabilen robotlara mı dönüştürüyor? Bugün, çocuklarımızın yaratıcılıkları, eleştirel düşünme yetenekleri ve kendilerini ifade etme özgürlüğü hangi noktada? Bir çocuğun başarısı, test kağıtlarında aldığı puanlarla mı ölçülmeli, yoksa onun insanlığa ve topluma katkılarıyla mı? Eğitimin gerçek amacı nedir ve biz bu amacı ne kadar yerine getirebiliyoruz?

Üzülerek gözlemliyoruz ki, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde eğitim sistemi, bireysel gelişimi ve yaratıcılığı desteklemekten çok uzak bir yapıya sahiptir. Sınav ve ezber odaklı yarışın körüklendiği bu sistem, çocukların duygusal, düşüncesel ve davranışsal dünyalarında ağır bir baskı unsuru haline gelmiş durumdadır. Çocuklarda yaygın olarak görülen kaygı ve endişe, onların öz güvenlerini zayıflatmakta, yaratıcılıklarını köreltmekte ve bireysel potansiyellerinin ortaya çıkmasını engellemektedir.

Sınav Odaklı Eğitim: Bir Kaygı Mekanizması Haline Dönüşmüş Durumda...

KKTC'de sınav sistemi genel olarak çocuklar üzerinde büyük bir baskı unsuru olarak varlığını sürdürmektedir. Özel olarak kolej sınavları gibi kritik sınavlar, öğrencilerde daha fazla ciddi bir psikolojik yük oluşturmakta, çocukları sürekli bir rekabet ortamına sürüklemektedir. Bu sistemde başarısızlık korkusu, çocukları ciddi psikolojik sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Aileler, çocuklarının bu yarışta geri kalmaması için özel derslere yönelirken, maddi imkânları kısıtlı ailelerin çocukları eğitimde geri plana düşmektedir. Bu durum, eğitim sistemindeki uçurumun her geçen gün daha fazla derinleşmesine sebep olmaktadır. Eğitim bir hak olmaktan çıkıp,........

© Kıbrıs Postası