Barışa Sanatçıların ve Akademisyenlerin Katkısı
Geçtiğimiz günlerde Londra’da çok önemli bir seri etkinlik düzenlendi. Bu etkinlikler, Kıbrıs’ta barışın politikacılar tarafından değil, sanatçılar, akademisyenler ve barış aktivistleri tarafından sağlanabileceğini açıkça gösterdi.
22 Ocak tarihinde düzenlenen ilk etkinlik "Kıbrıs’ta Kayıplar İçin Hakikat Komisyonu: Mümkün mü, Uygulanabilir mi?" başlıklı panel tartışması King’s College’da gerçekleştirildi. Ana konuşmacılar olarak Kıbrıs Barış Kültürü Merkezi Kurucu Koordinatörü Dr. Meltem Onurkan Samani ile Truth Now’ın kurucu üyesi, tanınmış insan hakları avukatı Achilleas Demetriades yer aldı.
Kıbrıs Barış Kültürü Merkezi (CPDC), Londra’da Truth Now ve Warwick Üniversitesi’nin Peace Return Projesi ile ortaklaşa düzenlenen ikinci etkinlik 23 Ocak tarihinde Kıbrıs Toplum Merkezi’nde (Cyprus House) yapıldı ve "Mülkiyet Konularında Diaspora Perspektifleri" başlığını taşıdı.
22 ile 24 Ocak geceleri ise Kıbrıslı film yönetmenlerinin savaş karşıtı iki filmi sunuldu: Cemal Yıldırım’ın Süt Babam ve Panicos Chrysanthou’nun Yeşil Hat’ın Hikayesi filmleri.
Barış ve çözüm sözcükleri her zaman birlikte kullanılır ama birbirlerinden farklı kavramlardır. Çözüm, büyük güçlerin işine geldiği zaman çok kısa sürede, zoraki de olsa sağlanabilir. Savaş yaşamış ve çok uzun süre ayrı yaşayan toplumlar arasında barışı inşa etmek ise istek, cesaret ve özveri ister. Mevcut statükonun devamından nemalanan siyasetçiler ise........
© Kıbrıs Postası
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)