menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İtalyan bir edebiyat vak’asından beş kitap

23 1
25.08.2024

Timaş Yayınları İtalyan yazar Dino Buzatti’nin ‘Dağların Adamı Barnabo’, ‘Yaşlı Ormanın Gizemi’, ‘Büyük Portre, Büyük Sır’, ‘Baliverna’nın Çöküşü’ ve ‘Altmış Öykü’ kitaplarını yayımladı. Yıllardır bu kadar keyifli hikâyeler okumamıştım. Edebiyat mahfillerinin ve ideolojik akımların dışında kalan Buzzatti’nin yazdıklarını bazıları gibi ‘Varoluşçuluk’ ve ‘Büyülü Gerçekçilik’ akımlarına bağlayamıyorum. Buzzatti, hepsinin ötesinde şaşırtıcı ve birazcık da ‘gerçek dışı’ bir edebiyat vak’asıdır.

Dino Buzzati’nin ‘Tatar Çölü’nü ‘72 veya ‘73 yılında okuduğumdan eminim. Fenerbahçe Lisesi’nin yanında Nobel Kitabevi vardı, sıra arkadaşım Sinan Bıçakçı ile bazı teneffüslerde, şâyet sonrasında Çiğdem Hanım’ın edebiyat dersi varsa, oraya kaçar ve kitap alırdık. Geciksek bile Çiğdem Hanım’ın elimizdeki kitapları gördükten sonra ses çıkartmayacağını biliyorduk. Varlık Yayınları’ndan ‘68 baskısı ‘Tatar Çölü’nü de oradan almıştım. Yarım asır kadar başka bir Dino Buzzati çevirisine rastlamadım, ama sonunda Timaş Yayınları bu tuhaf suskunluğu yırtıp, İtalyan Edebiyatı’nın belki de en ilginç isminden Buzzatti’nin ‘Dağların Adamı Barnabo’, ‘Yaşlı Ormanın Gizemi’, ‘Büyük Portre, Büyük Sır’, ‘Baliverna’nın Çöküşü’ ve ‘Altmış Öykü’ kitaplarını yayımladı.

Günlerdir ‘Altmış Öykü’ ve ‘Baliverna’nın Çöküşü’ ile cebelleşiyorum, müthiş kitaplar, inanın yıllardır bu kadar keyifli hikâyeler okumamıştım. Önce ‘Altmış Öykü’yü devirdim, ismine rağmen kitapta otuz bir hikâye olması bana biraz tuhaf geldiği için internet üzerinden İtalya’daki ilk baskısına da baktım, bizde bir sıkıntı yok. Bir yerde okumadım ama Dino Buzzati kitabına ‘Altmış Öykü’ ismini verirken, hikâyelerinden altmışını........

© Karar


Get it on Google Play