menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Netizen demokrasisi oklokrasiye dönüşürken

25 8
18.01.2025

Hümanizm dininde insanların arzuları, zanları, kabulleri, yönelim ve hassasiyetleri nihai anlam ve otorite makamı olarak görülüyor.

Böyle bir düzende güçlü olmanın yolu ise yeterince fazla sayıda insanın dikkatini çekip, onları ikna ederek desteklerini alabilmekten geçiyor.

Bunun günümüzde en kolay yapılabildiği mecralar, milyonlarca “kullanıcının” zihinlerini gönüllü olarak erişime açtığı sosyal medya platformları.

O yüzden herkes sosyal medyada varlık gösterip “kullanıcıları” etkilemenin, onların kanaatlerine tesir etmenin peşinde.

Bunun için kimisi bir trol ordusu besliyor, kimisi yazılımsal robotlar yardımıyla fikirlerinin itibar gördüğü algısını yaratmaya çalışıyor, kimisi de influencer’lara paralar döküyor.

Çok takipçili sosyal medya fenomenleri için kullanılan “influencer”, başka kullanıcıların kanaatlerini belirlemesine “etki eden” demek.

Aslında ağ toplumunun rahipleri, peygamberleri sayılabilir influencer’lar.

Bütün bu çabalara rağmen, sosyal medya platformları tamamen kontrol edilemiyorlar.

Bazen, arkasında influencer’lar, botlar, troller olmayan fikirler, bilgiler ya da haberler de göz açıp kapayana kadar virüsler gibi yayılabiliyor milyonların zihinlerine.

O yüzden bu tür paylaşımlara “viral” deniyor.

İktidar sahipleri, kendi söylediklerini bir anda değersizleştirme potansiyeli taşıyan “viral” fikirlerden endişe duyuyorlar.

Çünkü bu fikirler, takipçilerini ve dolayısıyla........

© Karar


Get it on Google Play