Kültürel gecikme dijital uçuruma dönüşürken
William Ogburn'un ortaya attığı “Kültürel Gecikme” kavramı, nesiller arasında açılan uçurumu anlamlandırma çabamızda işe yarayabilir.
Tam adıyla William Fielding Ogburn (1886-1959), 20. yüzyılın önemli ve etkili Amerikalı sosyologlarından biri. Özellikle sosyal değişme teorileri ve teknolojinin toplum üzerindeki etkileri üzerine yaptığı araştırmaları ve istatistiksel yöntemleri sosyolojiye entegre etme konusundaki çalışmalarıyla tanınıyor.
Ogburn, toplumsal değişimin itici gücünün genellikle teknolojik yenilikler olduğunu savunmuş, ama bu değişimin toplumun her katmanında aynı hızda gerçekleşmediğini tespit ederek "Kültürel Gecikme" (Cultural Lag) teorisini ortaya atmış.
Ogburn'a göre kültür, birbiriyle ilişkili iki temel unsurdan oluşuyor: Maddi Kültür ve Manevi Kültür.
Maddi Kültür, kültürün somut, gözle görülebilir, dokunulabilir unsurları. Teknolojik aletler (telefonlar, bilgisayarlar, arabalar, fabrikalar), binalar, yollar, giysiler, araç gereçler olarak tanımlanıyor.
Manevi Kültür ise, kültürün soyut, elle tutulamayan unsurları. İnançlar, değerler, normlar (kurallar), gelenekler, yasalar, ahlak anlayışı, eğitim sistemleri, aile yapıları, düşünce biçimleri, ideolojiler.
Ogburn'a göre manevi kültür, maddi kültüre kıyasla daha yavaş değişir. Çünkü........
© Karar
