menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tükenmişlik kişileri de şirketleri de bitirir

18 1
17.03.2025

Tükenmişlik günümüzde çalışanların en çok maruz kaldıkları psikolojik rahatsızlıklardan biri. Özellikle Türkiye’de, artan ekonomik zorlukların da etkisiyle, kronikleşme potansiyeli oldukça yüksek.

Tükenmişlik; bireylerin işleri gereği karşılaştıkları insanlara karşı duyarsızlaşmaları, duygusal yönden kendilerini tükenmiş hissetmeleri ve kişisel başarı duygularının azalması biçiminde tanımlanmaktadır (1).

TÜKENMİŞLİĞİN ÜÇ BOYUTU

Uzmanlar tükenmişliği üç boyut üzerinden analiz ediyorlar (1, 2).

1.Duygusal tükenme: Yoğun çalışma hayatının artan temposu altında kişi kendisini zorlar ve bu duruma tepki olarak duygusal tükenme gelişir. Duygusal tükenme, tükenmişliğin başlangıcı olmakla beraber, en önemli boyutu olarak görülmektedir. Bu boyutta, çalışan kendini bitkin, enerjisiz hisseder. Bu durum, insanlarla yoğun ve yüz yüze ilişki kurulan mesleklerde daha çok hissedilmektedir. Tükenmişliğin bireysel stres boyutunu yansıtan bu boyut, kişinin duygusal kaynaklarının bitmesi ve enerji eksikliği hissetmesi biçiminde de nitelendirilmektedir.

2.Duyarsızlaşma: Tükenmişliğin kişiler arası boyutu olarak nitelendirilen duyarsızlaşma muhataplara karşı olumsuz tutumu ve işe karşı tepkisiz olmayı belirtmektedir. Çalışanın duygudan yoksun bir biçimde; katı, soğuk ve ilgisiz davranışlar göstermesi biçiminde tanımlanmaktadır. Her şeyi küçümseme, olumsuz tavırlar, çevreden kopukluk belirgin göstergelerdir. Duyarsızlaşma yaşayan kişiler, kendisini diğer insanların sorunlarını çözmede güçsüz hissetmekte ve duyarsızlaşmayı bir kaçış yolu olarak kullanmaktadırlar.

3.Düşük kişisel başarı: İş görenin kendisini işinde yetersiz ve başarısız hissetmesi olarak tanımlanmaktadır. Birey, mesleki yeteneklerinde ve işi gereği karşılaştığı kişilerle etkileşimlerinde azalma yaşamaktadır. Bu durumda sıklıkla ilerleme eksikliği ve kötüye gitme hissi oluşmaktadır. İşinde ilerleme kaydedemediğini hatta gerilediğini düşünen birey kendini suçlu hissetmektedir.

TÜKENMİŞLİK BELİRTİLERİ

Tükenmişlik sendromunun başlıca belirtileri şunlardır........

© Karar