Teklif-i ma la yutak
Kadim kültürümüzde, “teklif-i ma la yutak” terimi sıkça kullanılır. Bu terim güç yetirilemeyecek iş ve sorumlulukların insanlara teklif edilmemesini ifade eder.
Değerli Karar okuyucuları.
Öncelikle iş yaşamı ile ilgili konularda yazdığımı, güncel siyasi konulardan mümkün olduğunca kaçındığımı biliyorsunuz.
Ancak İmamoğlu ile ilgili yürütülen soruşturma süreci sadece siyasetçileri değil iş dünyasını da sıradan vatandaş olarak da hepimizi yakından ilgilendiriyor. Yapılan operasyonların etkisiyle kurların ve altın fiyatlarının artışından, borsa endeksinin düşüşünden kısa dönemde doğrudan etkilendiğimiz gibi, geleceğimize dönük endişelerimiz de artıyor. Bu sebeple birkaç cümle ile bu konudaki görüşümü de ifade etme ihtiyacı hissediyorum.
Bu süreçte makul ve ön yargısız açıklamalarıyla dikkat çeken Sayın Özgenç’in uyarılarını dikkate almamız gerektiğini düşünüyorum. Sayın Özgenç diploma iptalinin hukuksuz olduğunu, akabinde yapılan terör ve yolsuzluk soruşturmalarında hukuk usulüne uyulmadığını vazıh bir şekilde izah ediyor.
Masumiyet karinesi gereğince, AİHM’de nihai karar verilinceye kadar, İmamoğlu’nun masum olduğunu düşünüyorum.
Peş peşe yapılan hataların faturasını halk olarak bizler ödüyoruz maalesef. Ödeyeceğimiz fatura büyümeden, bir an önce sağ duyunun galip gelmesini ve adaletin yerini bulmasını diliyorum.
Kolaylaştırın, zorlaştırmayın
“Teklif-i ma la yutak” teriminin Bakara Suresi’nin 286. ayetine dayandığını söyleyebiliriz.
Özellikle Ramazan’da sıkça okuduğumuz bu ayet Diyanet Tefsirinde şöyle yer alıyor:
“Allah hiçbir kimseyi, gücünün yetmediği bir şeyle yükümlü kılmaz; lehinde olanı da kendi kazandığıdır, aleyhinde olanı da kendi kazandığıdır. Rabbimiz! Unutur veya........© Karar
