Şeffaflık ve ücretler
Şeffaflık, temel yönetim ilkelerinden biridir.
SPK düzenlemelerine göre şeffaflık, “açıklamadan yararlanacak kişi ve kuruluşların karar vermelerine yardımcı olacak şekilde, zamanında, doğru, eksiksiz, anlaşılabilir, yorumlanabilir ve düşük maliyetle kolay erişilebilir” bilgiye ulaşmaları olarak tanımlanmaktadır.
Ücretlerde şeffaflık, bir iletişim politikasıdır. Temel olarak, ücretlerle ilgili bilgilerin çalışanlarla paylaşılmasını ifade eder (1). Ücret sisteminin aleniliği, ücret aralıklarının bilinmesi, çalışanların aldıkları ücretlerle ilgili özgürce iletişim kurmalarını kapsar.
Yönetim ilkeleri açısından kamuoyunda, özellikle işverenlerce sınırları en çok tartışılan konulardan biri şeffaflık ilkesidir. Özellikle ticari bilgilerin gizliliği sebebiyle bu ilkeye karşı direnç gözlenmektedir.
Ticari sır niteliğindeki bilgiler:
· Mevcut durum itibariyle veya potansiyel olarak ticari değeri olan ve üçüncü şahıslar tarafından bilinmeyen,
· Normal yollarla ulaşılması mümkün olmayan,
· Bilgi sahibinin gizliliğini korumayı düşündüğü bilgiler olarak tanımlanmaktadır.
Şirket içinden öğrenilen kamuya açık olmayan bilgilerle bir menfaat sağlamak veya muhtemel bir zararı azaltmak, “gizlilik” kuralının ihlali veya “içerden öğrenilenlerin ticareti” olarak tanımlanır. Bu tür davranışlar, etik olarak kabul edilemez olduğu gibi, yasal olarak da yaptırımı bulunmaktadır.
Türkiye’de, ticari sır niteliğindeki bilgilerin yanında, ücretlerle ilgili her türlü bilgi de genel olarak gizlilik kavramı içinde düşünülür. Hatta kimi işletmelerde “emsal ücretlerle ilgili bilgi edinmek” cezalandırılacak bir kabahat olarak düşünülür.
ÜCRETLERDE ŞEFFAFLIĞIN FAYDALARI
Ücretlerde şeffaflık uygulamasının bazı faydaları (1):
· İşe alım, istihdam ve terfi süreçleri daha adil ve şeffaf olur.
·........
© Karar
