Trump'ın “Gümrük Tarife”leri Türkiye için bir talih kuşu mu?
Kaos teorisi, mealen; “bütünleşik bir sistemde, beklenmedik fakat mümkün bir hareket, ardışık etkileşimlerle büyük etkiler oluşturabilir” diyor.
Çok da enteresan bir örnekleri var, “Çin’de bir kelebek kanat çırpsa Amerikada kasırga çıkar.”
Acaba dünyanın en etkili insanı Trump’ın aldığı “Gümrük Vergilerini arttırma” kararları siyaset ve ekonomide hangi etkilere yol açacak?
Varlık sahiplerinin Trilyon dolarlar kaybettiği bir ortamda soğukkanlı kalmak zor fakat deneyelim.
1)Trump’ın kararlarını açıkladığı gün Amerikada (x oranında yerli ve y oranında ithal) 100 birim sanayi ürünü satıldı ve/veya tüketildi.
2)Trump’ın kararlarından sonraki üç beş ayda da Amerikada (x oranında yerli ve y oranında ithal) 100 birim sanayi ürünü satılacak ve/veya tüketilecek.
Her bakımdan dünyada ve Amerika'da ihracat, ithalat ve tüketimin hızla düşmeyeceği kesin.
Devam edelim.
3)Trump’ın gümrük vergileri, satılan ve/veya tüketilen bu 100 birim içindeki yerli sanayi ürünü payını yani x oranını artırmak ve ithalatı yani y oranını azaltmak istiyor.
4) Amerika’da tüketilen sanayi ürünlerinin yaklaşık ’unun yerli ve ’ının yabancı olduğu hesaplanıyor.
5) Amerika’daki imalat sanayinin ilk beş yılda, yıllık oranında büyüdüğünü varsayalım; bu mucize gerçekleşirse, beşinci yılın sonunda yerlilik payı ’ye yükselir.
Sonraki 10 yılda da Amerikan İmalat Sanayinin bu mucizevi büyümeyi sürdürdüğünü ve yıllık büyüdüğünü varsayalım; bu durumda yerlilik oranı ’den P’ye yükselir.
Yani 2040 yılındaki sanayi üretimi, 2025 yılındaki sanayi üretiminin tam beş katı kadar
artar.
Peki her yıl %5 gibi olumlu bir oranda büyürse ne olur?
Cevap: olan pay 14 yılda ’ye yükselir.
Trump’ın yakın çevresi iyimser hesaplar yapıyor olabilir; fakat sanayinin yerlileştirilmesi konusunda evde yapılan hesaplar çarşıya şaşacaktır.
Sanayileşmenin teknik zorlukları konusuna girmenin gereği yok çünkü dünyada bu........
© Karar
