menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Emeklileri süründürenler koalisyonu

19 3
29.04.2025

En düşük emekli aylığının, “enflasyon oranında artırılmış yani doğru hesaplanmış asgari ücret”in üçte ikisi kadar olması gerektiğini savunuyorum.

Yılbaşında asgari ücret E artacağına 0 artınca yanlış hesaplanmış oldu ve 22.000 TL olarak belirlendi.

Doğru hesaplanmış asgari ücret 25.000 TL olmalıydı; bunun üçte ikisi de 16.667 TL’dir; yani bir bakıma mevcut 14.469 TL’ye sadece 2.200 TL ilave edilmesi gerekiyordu, hepsi bu kadar.

Fakat hem Çalışma Bakanı hem de para ve maliye politikalarından sorumlu hükümet bileşenleri ve elbette bazı ezberci iktisatçılar bu zamların verilmemesi için bin dereden su getiriyorlar.

Öneri: Bu Hazirandan başlayarak önümüzdeki dört yarıyılda, en düşük maaşlı emekli maaşlarına yani 16.667 TL'ye enflasyon artı 550 TL zam yapılmalıdır.

En düşük maaşa yapılacak zamlar baz alınarak diğer emeklilere de "eşdeğer oranlarda" zam yapılmalıdır.

İktisadi Çerçeve: Önümüzdeki iki yılda emekli maaşlarına reel bazda GSYH’nın %2’si oranında zam yapılmalıdır. Zamların bir defada verilmesinin “sakıncaları”nı gidermek için gerekirse her yarıyılda yüzde yarım zam yapılabilir.

Bu önerilere itiraz edenler ne diyor gözden geçirip cevaplandıralım.

EMEKLİLERE REEL ZAM YAPILMASININ SAKINCALARI

1)Emeklilere yapılacak yüksek reel zam oranları talep enflasyonuna yol açabilir.

Reddiye: Asgari ücret dahil çalışanlara yapılan her zam mutlaka enflasyonu tetikler çünkü çalışanların ücretlerinde yapılan zamlar, işletmelerin ürettiği mal ve hizmetlerin maliyetini yükseltir.

Benim yaptığım çalışmalarda da, çalışanlara yapılan zammın ’i fiyatlara yansıyor.

Fakat emeklilere yapılan ödemeler, işletmeler için doğrudan ve dolaylı bir maliyet değil; bütçe açığı ve kamu borcuyla ilgili bir olgudur.

Talep enflasyonuna geri dönersek, dünyanın her yerinde kişilerin, geliri arttıkça harcamaları da artar fakat emeklilerin geliri........

© Karar