menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Su Kasidesi Oratoryosu'nu hatırlayan var mı?

21 0
15.09.2024

Bugün sizlere 2019 senesinde bestelenen fakat seçim atmosferinde üzerinde durulmayan; seçimden sonra İBB el değiştirince sessiz sedâsız ortadan kaybolan bir oratoryoyu, Mevlid Kandili vesîlesiyle hatırlatmak istiyorum. Su Kasîdesi Oratoryosu.

2019 senesinde İBB Kültür Dâire Başkanlığı, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yıldönümünü, özel bir konserle kutladı. “Çanakkale Kahramanları Destansı Oratoryosu”, 18 Mart'ta İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda ücretsiz olarak İstanbullularla buluştu.

İBB’nin oratoryo aşkı, bununla bitmedi. Ertesi günü, “Su Kasîdesi Oratoryosu”, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda (CRR) İstanbullularla buluştu. Evet, en güzel Na’t-ı Şerîf, oratoryo olarak bestelenmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi CRR Genel Sanat Yönetmeni Aslan Özdemir, basına yaptığı açıklamada, oratoryo üzerinde bir yılı aşkın süredir çalışıldığını söyledi. Oratoryonun, Avrupa'da dînî metinlerin okunduğu bir yöntem olduğunu anlatan Özdemir, İslâm dünyâsına olduğu kadar Batı dünyâsına da hitab edecek bir program hazırladıklarının altını çizerek şöyle dedi:

"Batı entelektüeli, yüzyıllar boyunca Doğu'nun edebiyatını, şiirini, folklorünü ve müziğini merak etmiştir. Biz de Doğu'ya âit en mühim şaheser sayılan Su Kasîdesi'ni Batı tekniğinde hazırladık."

O zaman mezkûr şahsı tebrîk ederek, Kemalistlerin bile bu kadarına cesâret edemediklerini yazdım. Kemalistler, en fazla Yunus Emre Oratoryosu’na cesâret etmişler; bestekâr Adnan Saygun, oratoryoyu dinleyen Abdülbaki........

© Karar


Get it on Google Play