menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

70 yaşındaki ‘halinizle’ sohbet...

25 0
26.10.2024

Bir konuda destek almak isteyince kendinizden daha büyük, tecrübeli birinden akıl almak adettendir. Ne de olsa yıllar insanın tecrübesini artırır. İyi de kendi yaşlı halimizle sohbet etsek, ondan akıl alsak nasıl olur? Fena fikir gibi görünmüyor. MIT liderliğindeki bir proje de bunu gerçekleştirmeye imkan tanıyor. Future You projesinde yapay zeka kullanılarak, bir kişinin 60-70 yaşındaki haliyle sohbet etmelerini sağladı.

Projede önce kişinin gelecekteki fotografik avatarı hazırlanıyor, kullanıcıların yaşamdan istekleri, beklentileri, koşulları ve bakış açıları yapay zekaya öğretiliyor. Sonra da sohbet başlıyor. Çalışmayı yürütenler amaçlarının insanların gelecekteki benlikleriyle bağlantılı olma hissi vermek olduğunu iddia ediyor. Deneyimlere göre bu sohbetler kişinin kaygısının azalmasına ve iyimserliklerinin artmasına yol açmış.

Projeyi biraz daha detaylandıralım. Future You’nun ilk bileşeni StyleClip adlı bir görüntü oluşturma modeli. Kullanıcı fotoğrafını bu modele yüklüyor, sistem kişinin 60 yaşında nasıl görüneceğini belirliyor. Future You’nun chatbot’una ise kişinin eğitim verileri, mevcut yaşam durumu, demografik bilgileri, geleceğe yönelik hedefleri endişeleri hakkındaki sorulara kullanıcının verdiği cevaplar yükleniyor. Bu yanıtlar, araştırmacıların ‘gelecek belleği’ adını verdiğini bir mimari oluşturan, ChatGPT GPT-3.0 tarafından alınıyor. Bu tasarım, insanların kariyerleri, ilişkileri, yaşam deneyimleri hakkında konuştukları daha geniş bir veri kümesinden alınan veriler kullanılarak, kişinin geleceği hakkındaki tahminleri bir araya getiriyor.

Kullanıcının yanıtlarından yola çıkarak bir ‘kişilik’ belirleyen chatbot, sistemindeki verileri de kullanarak, kişinin hayatının nasıl olabileceğine dair sorularını yanıtlıyor, geleceğe yönelik yollar hakkında tavsiyelerde bulunuyor.

Ama ya hiç hoşunuza gitmeyecek cevaplar verirse… Programcılar bunun önüne geçmek için dikkatli davranmış. Sistem rutin olarak kullanıcıya verdiği cevaplara dayanarak sadece bir olası gelecek varsaydığını, farklı cevapların tamamen farklar sonuçlar üretebileceğini hatırlatıyor.

Çalışmanın ortak yazarı, UCLA’da pazarlama davranışları, davranışsal karar verme ve psikoloji profesörü Hal Hershfield, genel bir AI sohbet robotu yerine yaşlı ‘benliğinizden’ tavsiye almanın kendimizi daha rahat hissetmemizi sağlayacağını söylüyor. Araştırmacılara göre geleceğe yönelik öz devamlılık duygusunun güçlenmesi, kişinin uzun vadeli karar alma biçimlerini olumlu yönde........

© Karar


Get it on Google Play