‘Yaş’ siyasetçiler için sadece bir ‘rakam’
Birçok meslekte zorunlu emeklilik yaşı olsa da iş siyasete gelince koltuktan kalkmak isteyen pek yok.
Alın size çarpıcı bir örnek: Paul Biya, 91 yaşında. 1982 yılından beri Kamerun’un Devlet Başkanı. Siyasi kariyeri süresince seçimlerde usulsüzlük yaptığı iddia edilse de her seferinde başkanlığını korumayı başardı. 84 yaşındaki Nobel Ödüllü Muhammed Yunus, Bangladeş’in geçici hükümetine liderlik etmek üzere atandı. Listede 70’li yaşlarının ortalarında da isimler var, hepsini saymayayım. Dünyadaki siyasi liderler ise ortalama 60’lı yaşlarında.
Siyasette yaş tartışması yeni olmasa da ABD’de son günlerde tekrar alevlendi. 81 yaşındaki Joe Biden’ın başkanlık yarışından çekilmesi de ‘yaş ayrımcılarını’ durduramadı. ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi üyelerinin yaşları da tartışma konusu olmaya devam ediyor. 1946-1964 yılları arasında doğan ABD’liler Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturuyor. Senato’da da durum farklı değil.
Senatörlerin üçte ikisi ve Temsilciler Meclisi üyelerinin yarısına yakını ABD yasalarına göre emeklilik hakkını elde etmiş durumda. Hatta geçen yıl 90 yaşında vefat eden Dianne Feinstein zihinsel sağlığı ile ilgili endişelere, bilişsel gerilemenin saklanamayacak belirtilerine rağmen Senato’dan ayrılmamıştı. 82 yaşındaki Senato azınlık lideri Mitch McConnell da bilişsel sorunlar yaşıyordu ve sonunda görevinden istifa edeceğini açıklamıştı.
Geçen yıl CBS News ve YouGov’un yaptığı anket ile bu yılın başlarında Pew Araştırma Şirketi’nin çalışması gösteriyor ki, ABD’liler maksimum yaş sınırını destekliyor ve siyaseti gençlerin yapmasını istiyor. Daha detaylı rakamlar vermek gerekirse geçen yılki ankete göre ABD’lilerin yüzde 79’u siyasetçiler için ‘maksimum’ yaş olması gerektiğini savunuyor. Ülkenin yarısı 50’li yaşlarda bir başkan istiyor. Hatta belirli bir yaşın üzerindeki siyasi adaylar için bilişsel test gerekliliğinin altını çiziyorlar.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da aynı konudaki görüşlerini 1999 yılında Star Gazetesi’ne verdiği röportajda anlatmıştı, belki hatırlayanlarınız vardır. Erdoğan Milli Görüş’ün lideri Necmettin Erbakan’ı işaret ederek şunları söylemişti: “Şu anda bir partim yok. 4 aylık mahkumiyetimin ardından yeni bir partiye girebilirim. Ancak şartlarım var. Bu partide, 65 yaşın üzerindekiler siyaset yapamayacak... En son 65 yaşında aday olunabilir. 65 yaşında aday olmak demek, 70 yaşında işi bitmiş olmak demektir.”
Sizce de bir siyasetçi belli bir yaşa gelince koltuğunu bırakmalı mı?
Yapay zekaya duygusal bir........
© Karar
visit website