menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Çilek’ ortalığı fena karıştıracak gibi...

23 40
28.09.2024

Samsung’un yeni anketi Z kuşağının üretkenliği artırmak ve yeni iş hayallerinin peşinden gitmek için AI’yi nasıl kullandığını ortaya koyuyor. Fransa, Almanya, Kore, İngiltere ve ABD’de yaşayan gençlerle yapılan ankete göre Z kuşağı kanepede uzanmıyor koşturuyor!

Bu kuşağın yüzde 49’u işlerinin beklentilerini karşılamadığını söylüyor. Küresel olarak yüzde 87’si ‘esneklik eksikliği’, yüzde 60’ı ‘iş güvencesi’ gibi sorunlarla mücadele ediyor. Yüzde 73’ü kendi ‘ek’ işini kurmayı hayal ediyor. Yine yüzde 73’ü ek iş yapmak için yapay zekayı kullanıyor.

Peki tembeller mi? Daha eski kuşaklar Z kuşağını ‘sınırlı bir iş ahlakına’ sahip olmakla suçlayabilir ama gerçek üretkenliğin anlamı evrim geçiriyor. Yakın zamanda yayınlanan bir İpsos anketi Z kuşağının yüzde 48’inin boş zamanlarının üretken bir şekilde kullanamamaktan endişe duyduğunu ortaya koyuyor.
Sessiz istifa kavramını hatırlıyor musunuz? Ben de uzun bir süre önce bu kavramı anlatmıştım. Bu akım hala çok canlı. Gallup’un Küresel İşyeri Durumu 2024 raporu küresel iş gücünün yüzde 15’inin ‘aktif olarak ilgisiz’ olduğunu yani bir işverenin hedeflerine aktif olarak karşı çıktığını ortaya koyuyor.
Raporda çalışanların bu kadar isteksiz hissetmelerine neden olan faktörler de anlatılmış. Çalışanların yüzde 20’si ‘yalnız’ hissediyor. 35 yaş altındakilerde bu oran yüzde 22’ye, uzaktan çalışanlarda yüzde 25’e çıkıyor. Yüzde 41’i yüksek stres seviyelerine sahip olduğunu söylerken, kötü yönetilen şirketlerde bu oran yüzde 60.

En vurucu rakamla yazıyı bitireyim; dünya çapında çalışanların yüzde 52’si yeni iş fırsatlarını izliyor veya aktif olarak yeni iş arıyor!

ChatGPT’yi hayatımıza sokan OpenAI bu kez farklı bir şey peşinde. Strawberry (Çilek) lakaplı yapay zeka sistemi öyle sorularınıza hızla cevap vermek, çeviri yapmak, iş mektubu yazmak gibi ‘basit’ işler yapmıyor, yanıt vermeden düşünüyor, akıl yürütüyor.

Strawberry olarak bilinse de asıl adı o1. Zorlu mantık bulmacaları çözebiliyor, matematik testlerinde çok başarılı ve yeni video oyunları için kod yazabiliyor. OpenAI bir blog yazısında o1’in kimya ve biyolojideki zorlu kıyaslama görevlerinde doktora öğrencilerine benzer performans gösterdiğini anlatıyordu. Matematik ve kodlamada da başarılı. Uluslararası Matematik Olimpiyatı için yapılan bir yeterlilik sınavında GPT-4o problemlerin yalnızca yüzde 13’ünü doğru çözdü, yeni model yüzde başarılıydı. Havalı değil mi?

Pek havalı olmayan bazı şeyler var; nükleer, biyolojik ve kimyasal silah geliştirmek isteyenlerin elini kolaylaştırma riski. Strawberry yeteneklerini ve risklerini ortaya koyan bir raporda ‘orta riskli’ olarak tanımlandı. Risk kategorileri düşük, orta, yüksek ve kritik olarak tanımlanıyor.
Hiç bilgisi olmayan biri elbette ölümcül bir virüs üretemez ama işin uzmanına bilinen bir biyolojik tehdidi yeniden üretmenin planlaması için yardımcı olabilir.

Daha da düşündürücü olanı şimdiye kadar hiçbir zaman bir ürünün kimyasal, biyolojik ve nükleer risklerine ‘orta risk’ derecesi verilmemişti. Daha da düşündürücü olanı insanları düşüncelerini değiştirmeye ikna etme yeteneği açısından da orta riskli olarak derecelendirilmesi.
Böyle bir sistemin dolandırıcılar ya da bilgisayar korsanları gibi kötü........

© Karar


Get it on Google Play