menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Cemil Baba

22 3
21.07.2024

Erdoğan Cabbar Ağabey’e

‘Nerede bir evliya kabri varsa orası Türk toprağıdır. Evliyası olmayan yerde Türk de yok demektir; eğer olsaydı mutlaka içlerinden ya bir şehit, ya bir ulu kişi çıkardı ve halkın gönüllerini kendi kabri üstünde birleştirirdi,’ der Erol Güngör. Yine bir Türk inanışına göre evliyalar şehirlerin sahibidir; bir şehri ziyaretinizde öncelikle evliya kabrini görmeli, onun duasını almalı, şehrin sahibiyle tanıştıktan sonra şehri görmelisiniz. Şehir sırlarını öyle açar size.

İstanbul’daysanız istinatgâh Eyüp Sultan’dır.

Ankara’da Hacı Bayram’a, Muhsin Yazıcıoğlu’na koşarsınız.

Erciyes diyarına düşmüşse yolunuz Seyyid Burhaneddin’le, Cemil Baba’yla nefes alırsınız.

Kayseri’deyim. Cemil Baba’ya dua etmek, duasını almak için Talas’ta kabrini ziyaret etmek istiyorum. Gecenin bir vakti, nasıl heyecanlıyım anlatamamam. Gittim de. Ama ondan önce Cemil Baba’yla ilgili birkaç kelam edeyim.

Üç dört sefer gördüm onu, çocuk yaşlarımda. Sonra annemden ve dostlarımdan dinledim. Annemden dinlediklerimle, biraz da çocukluğumdan kalan anılarla.

1980’li yıllarda Kayseri’de yaşayan herkes bilir Cemil Baba’yı. (1912 - 1982) Tatlı bir emmi. Ayağında lastik bir ayakkabı, bacağında eski bir şalvar ve uzun, geniş, eski bir ceket giyer. Küçük boyacı sandığı hiç eksik olmaz yanından. Hep sessiz ve dalgın. Herkesle kolay kolay konuşmaz.

Kiminin gözünde meczup, kiminin gözünde deli, kiminin gözünde veli idi Cemil Baba. Ama şehir........

© Karar


Get it on Google Play