Türk Devrimi’nin Aydınlanma Ocakları Köy Enstitüleri
17 Nisan 1940 Türk Devrim Tarihi ve aydınlanma dönemi için çok önemli bir tarihtir. Ülkemize özgü ve tamamen ülkemiz/insanımız için düşünülen bir eğitim anlayışının yaygınlaştırılma projesi olan Köy Enstitülerinin kuruluş yılıdır. Kurucuları dönemin MEB Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’tur. 1937 ve 1939 yıllarında iki aşamada başlatılan “Köy Eğitmeni” uygulaması, Köy Enstitüleri ile tüm yurda yayılarak 21 kırsal alanda eğitim-öğretimin, aydınlanmanın, üretimin, kültür ve sanatın merkezi olmakla kalmamış, kalkınmaya ve demokratikleşmeye büyük bir hız kazandırmıştır.
Köy Enstitülerine 70-80 yıl sonra sadece kurucularına ve yaşatanlara bir saygı, o dönemin siyasal öncülerine nostaljik bir övgü ve anılar güzellemesi için kaleme almadığım yazının bitiminde umarım anlaşılacaktır. Ülkemizin içinde bulunduğu koşulların ve sorunların çözümü için eğitim-öğretim-aydınlanma-bilinç geliştirme-özgün ve yaratıcı birey olma …süreçlerinin ülke gerçeklerine ve gereksinimlerine göre ve akılcı/bilimsel ilkeler merkezinde üretim amaçlı olması zorunluluğunun benimsenmesi, buna uygun adımların atılmasından geçtiğini vurgulamak bir eğitimci olarak görevim diye düşünüyorum. Bu saptamayı anımsatmak, üretimden uzaklaşıp tamamen tüketim toplumuna dönüştürülen ülkemizin ve insanımızın geleceğinin tehlikede olduğunu da vurgulamak içindi.
Kuşkusuz sadece bir eğitim sorunsalı değil bu konu. Ekonomik-siyasal izlencelerin uzun yıllardan beri tüketimi özendirici, borçlanmayı övücü ve en önemlisi üretimi-köyü-köylüyü küçümseyici, kente göçe zorlayıcı/kolaylaştırıcı bir yönetim ve izlence anlayışı sorunsalın bir diğer ayağını oluşturmakta. Bunun yanında günümüzün asıl sorunu olan üretim yerine tüketimin öne çıkarılması tam bir aymazlıktır! Bu kültürle yetişen çocuklarımız/gençler, Kapitalist/Emperyalist ülkelerin planlarına göre biçimlenmiş oluyor. Böylece kendi ülkesine/insanına ve değerlerine yabancılaşarak bencil ve sorumsuz bir tüketici durumuna düşüyor/düşürülüyor. Yine toplumu sömürü ağının bir parçası gören........
© Karadeniz'de sonnokta
