menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Teslimiyet olmaz...

6 1
07.03.2025

Başlangıçta İngiltere, Fransa, Sırbistan ve Rusya İmparatorluğu İtilaf Devletleri olarak bir tarafta, Almanya ve Avusturya-Macaristan diğer tarafta İttifak Devletleri olarak yer aldı. İttifak devletlerine Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan katıldı. İtilaf devletlerine de İtalya, Yunanistan, Portekiz, Romanya ve ABD katıldı. Savaş 11 Kasım 1918 tarihinde Compiègne Ateşkesi ile sona erdi.

Savaş devam ederken Britanya İmparatorluğu ve Fransa 16 Mayıs 1916’da Osmanlı topraklarının paylaşımına ilişkin gizli bir anlaşma imzaladılar. Sykes-Picot diye adlandırılan bu anlaşmaya Rus İmparatorluğu da onay verdi. Anlaşmanın içeriği Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Mezopotamya, Suriye, Filistin, Basra Körfezi ve Kızıldeniz arasında kalan bölgenin Rusya, Fransız ve İngilizler tarafından nasıl yönetileceğine ilişkin bir anlaşmadır.

Osmanlı İmparatorluğu teslim olunca, İngilizler İstanbul’a girdi, İzmir’e Yunan çıkarması yapıldı. Güneydoğu Anadolu’dan Suriye’ye dek Fransız yönetimi başladı. Anlaşmada o bölgede neler yapılabileceği konusu Fransızlara verildi.

Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlayan kurutuluş mücadelesi sonunda Türkiye Cumhuriyeti kuruldu........

© İz Gazete