menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tedbir ve takdir

14 15
28.01.2025

İslam alimlerinin üzerinde uzun süre tartıştığı bir konu vardır. Tedbir mi takdiri bozar, yoksa takdir mi tedbiri bozar?

“Bir kısmı tedbir takdiri bozar”, bir kısmı da “takdir tedbiri bozar” demişler. Son derece hassas bir konu. Takdir alın yazısı, kader dediğimiz ve cüzi irade dışında olan, insan eliyle değiştirilmesi mümkün olmayan külli irade dahilindeki bir kavramdır. Örneğin bir insan ömrünün süresi takdir ile ilgili, insan hayatının süresinin nasıl sonlanacağı veya insanın ölümünün nasıl olacağı tedbir ile ilgilidir. İnsanın cüzi irade çerçevesinde alacağı kararlar ya da önlemler, hayat sürecini ve hayatın nasıl biteceğini etkileyen ve belirleyen en önemli faktörlerdendir. Yani bu hayatta insanoğlunun en önemli görevi, cüzi irade kapsamında doğru karar vermek ve tedbir almaktır. Bu olgu aynı zamanda Müslüman olmanın, Türk olmanın, gelişmiş olmanın ve müreffeh olmanın da en önemli gereğidir.

Geçtiğimiz hafta Bolu Kartalkaya bölgesinde meydana gelen elim bir otel yangını faciasında, 78 insanımız feci bir şekilde yanarak can verdi. Kahredici görüntüler vardı. İçimiz yandı, yüreğimiz dağlandı, ciğerimiz paramparça oldu. Yangında hayatını kaybedenlere Allah'tan gani gani rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyorum.

Yangının sebebi; tedbirsizlik, hainlik, alçaklık, insan hayatını hiçe sayma, aşırı kazanç ve sınırsız kar elde etme hedefi, parayı kutsama, para putuna tapma, aşırı bireycilik ve benmerkezci yaşam tarzı, otelde yangın merdiveninin olmaması, yangın/duman sensörlerinin olmaması veya çalışmaması, yangın alarmının olmaması veya çalışmaması… dır. Ayrıca Bolu Belediye Başkanlığınca, Başkanın dayı oğlunun başında bulunduğu İtfaiye Müdürlüğünün yazdığı, yangın yetersizlik belgesi ve raporunun ivedi bir şekilde ilgili kurumlara (İl Özel İdaresi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına) gönderilmemesi ve sümen altı edilmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından rutin (yıllık) etraflı denetim yapılmaması ve yangın yetersizliklerinin tespit edilmemesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından rutin (yıllık) İSG denetimlerinin yapılmaması ve yangın bakımından rezalet durumda olan eksikliklerin tespit edilememesi ve en önemlisi de otel sahibinin aşağılıkça ve alçakça para ve kazancını önceleyerek; akıl, mantık, bilim, vicdan ve insan hakları bakımından gerekli tüm önlemleri almamasıdır. Bunun yanı sıra yine otel sahibinin, damadı olan otel müdürünü suçlamak yerine otelde idari yetkisi olmayan çalışanları suçlaması da hainliğin geldiği noktayı göstermesi bakımından son derece dramatiktir.

Gelinen aşamada yangının ve 78 kişinin hayatını kaybetmesinin sorumluları öncelikle otel sahibi, otel müdürü, imza yetkisi olan (varsa) mühendis ve İSG uzmanları, otelin yangın yetersizlik belgesini ilgili kurumlara ivedi ulaştırmayan Bolu Belediyesi, rutin olarak ilgili ve yetkili kurumlar tarafından otelin, sıkı ve etraflı olarak denetlenmemesi ve teftişten........

© İstiklal