menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kendi Kahramanlarını İnşa Etmek: Teşkilat 4.0

13 0
29.03.2025

Her çağa ışık tutan bazı sözler/mottolar vardır. Mesela içinde bulunduğunuz çağ sürekli olarak teknolojik ve bilimsel gelişmeler çerçevesinde kendini güncelliyorsa, orada ‘güncel bilgiye sahip olmak’ adeta bir hazineye sahip olmak gibidir. Francis Bacon’un “Bilgi güçtür” sözü, günümüz dünyasının en büyük stratejik gerçeklerinden biridir. Ancak bu gücü elde ettikten sonra onu doğru kullanabilmek, doğru noktaya kanalize edebilmek/yönlendirebilmek ve güvenlik çerçevesinde tehdit algılamalarını doğru analiz edebilmek/riskleri görebilmek-okuyabilmek lazımdır. Bu süreç, gerçek bir ustalık gerektirir.

Bugün adına bilim ve teknolojinin sınırları yeniden çizilirken, bilgiye sahip olmak artık sadece bir avantaj değil, aynı zamanda güvenlik sorunlarını/tehditleri alenen görmek anlamına da geliyor. Ne kadar çok bilgiye sahipsen o kadar çok risk analizi yapabilme şansın olduğu gibi, gerçekleri gördükçe gelmekte olan krizleri, karanlığı, distopyayı da görebiliyorsun demektir. Bilgi güçtür, ancak onu taşıyabilmek meziyettir. Gelen karanlığı aydınlığa, distopyayı ütopyaya çevirmek bizim elimizde. Onun için de çok çalışmak, çok okumak, çok analiz etmek, çok üretmek, çok emek vermek lazımdır.

“Sonunu düşünen kahraman olamaz!”

Televizyon dizileri (günümüzde Hollywood, Netflix yayınları) toplum mühendisliğinde önemli bir yer teşkil ediyor. Bir toplumu dizayn etmek istiyorsanız o toplumun dinamiklerine uygun olarak ‘kahramanlar’ inşa etmeniz ve nesillerin o kahramanlara özenmesini, onlar gibi giyinmesini, onlar gibi davranmasını, onlar gibi konuşmasını sağlamanız lazım. Eğer siz kendi kahramanınızı/kahramanlarınızı inşa etmezseniz, Amerika inşa eder. Amerika bunu yıllarca çizgi romanlar yoluyla, Hollywood filmleri ile yaptı. Kaptan Amerika ile, Kovboy filmleri ile büyütülen bir nesil vardı. Biz ise o dönemde Kurtlar Vadisi ile büyüdük. İyi ki de büyümüşüz. “Sonunu düşünen kahraman olamaz” sözü zihinlerimize işledi. Hayatın içerisinde/gündelik yaşamda her ne olursa olsun söz konusu vatan olduğunda ‘sonunu düşünmeyen’ bir nesil yetişti. Geçtiğimiz günlerde dünyevî yolculuğunu tamamlayarak ebedî âleme irtihal eden Osman Sınav’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Allah rahmet eylesin.

Savunma sanayiinde geldiğimiz bu nokta, sonunu düşünmeyen kahramanların eseridir. TUSAŞ’a gerçekleştirilen hain terör saldırısında şehadet mertebesine erişen kahraman şehitlerimizi unutmadık. Gökbey’in Mühendisi Zahide Güçlü Ekici’yi, kalite kontrol görevlisi Cengiz Coşkun’u, Hasan Hüseyin Canbaz’ı, Atakan Şahin Erdoğan’ı ve taksi şoförümüz Murat Arslan’ı unutmadık… Çünkü sadece unutulanlar ölür! Orada bir mühendis şu sözü söylemişti: “Hainlere inat daha fazla çalışacağız,........

© İstiklal