menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Türk Diasporasının Onur Kalesi UID

14 4
06.01.2025

Bazı hikâyeler vardır ki, onları yalnızca okumak yetmez; hissetmek gerekir. UID, yani Uluslararası Demokratlar Birliği, böyle bir hikâyedir. UID, Türk milletinin haklı davasını uluslararası arenada savunan bir kale; diasporada yaşayan Türkler için ise bir umut ışığıdır. Sadece bir teşkilat değil; fedakârlık, dayanışma ve vatan aşkıyla yazılmış bir destandır.

UID’yi anlamak için önce dünyanın farklı noktalarında yaşayan Türk toplumunun karşılaştığı zorluklara göz atmak gerekir.

Avrupa’da Türk olmak dışarıdan göründüğü gibi kolay değildir. Kimlik kartınızdaki “Türk” ibaresinin, okulda, işte, mahkemede ve sokakta önünüze bir duvar gibi dikildiği bir dünyadır bu. Eğitimde eşitsizlik, iş hayatında ayrımcılık, din özgürlüğüne yönelik baskılar… Ve en acısı: Irkçılığın açık ya da gizli darbeleri. Batı’nın “medeni” maskesinin ardındaki çelişkileri görmemek mümkün değil. Eşitlik, özgürlük ve demokrasi laflarının arkasında çıkarlar ve önyargılar var. Yine Aliya İzzetbegoviç’in şu sözünü hatırlıyoruz:

“Bunu hiç unutma evlat! Batı hiçbir zaman medeni olmamıştır ve bugünkü refahı; devam edegelen sömürgeciliği, döktüğü kan, akıttığı gözyaşı ve çektirdiği acılar üzerine kuruludur.”

Mesela Fransa’da çocuğuna Türkçe öğretmek isteyen bir annenin mücadelesini düşünün. Almanya’da kimlik kartındaki “Türk” yazısından ötürü geri çevrilen bir gencin üzüntüsünü hayal edin. Hollanda’da bir caminin minaresine düşman gözlerle bakanların karşısında dimdik duran bir Müslümanı aklınıza getirin.

Bu insanlar sadece bireysel mücadeleler vermiyorlar. Onlar bir toplumun varoluş savaşı veriyorlar. Vatanlarından kilometrelerce uzakta, ayakta kalma mücadelesi… Ama bu hikâyeyi sadece zorluklar yazmıyor. O hikâyede umut var. UID, işte o umudu taşıyor.

2004 yılında kurulan UID, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) adıyla yola çıktı. Amacı, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi alanlardaki haklarını korumak ve geliştirmekti. Ancak UID, sadece Avrupa’da değil, Amerika, Avustralya ve Orta Doğu gibi bölgelerde de Türk toplumunu temsil etmeyi hedefledi. 2018 yılında yapılan yeniden yapılanma ile bu vizyonunu genişletti ve bugün Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) adıyla anılıyor.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın UID hakkında şu sözleri, bu........

© İstiklal