menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Mutlak İtaat Mümkün Mü?

157 0
14.04.2025

Mutlak itaat, bir kişinin ya da bir grubun her durumda ve her koşulda sorgusuz sualsiz lider veya bir otoriteye itaat etmesi olarak açıklanmaktadır.

Bu kavram, genellikle otoriteye, liderliğe ya da bir ideolojiye sıkı sıkıya bağlılık olarak algılansa da mutlak itaatin mümkün olup olmadığı ile ilgili tartışmalar olmuş ve olmaktadır.

Bu durum, kişilerin içinde bulunduğu duruma göre anlama ve algılamada değişiklikler gösterse de ben de mutlak itaatin kesinlikle imkanının olmadığına inananlardanım.

İnsanlar belirli ölçülerde otoriteyi kabul ederek emir niteliğindeki taleplerini yerine getirmeye çalışırlar. Bu da genel standartlar içinde normal karşılanabilir.

Ancak, verilen emirleri itaat çerçevesinde yerine getirmeye yani itaatlerini sürdürmeye çalışsalar da hem içsel hem de dışsal olarak mutlak bir itaati sürdürmelerinin imkanı yoktur.

Kaldı ki, sürekli itaat talebi mutlak ve mutlak itaatsizliğe yol açar. Yani, sorgusuz bir itaat sürdürülebilir olamayacağı gibi psikolojik açıdan da sağlıklı olmaz.

Mutlak itaatin hem İslami hem de insani açıdan mümkün olmadığını açıklamaya çalışalım.

Günah işlemek Allah(cc)’a itaatsizlik değil mi?

İslam’da “İMANDA MUTLAKİYET” kesin kes olması gerekirken “MUTLAK İTAATİN OLAMAYACAĞINI” Allah(cc)’ın kullarına “TÖVBE” kapısını açmasından net olarak anlaşılmaktadır.

İslam'da tövbe, kulun işlediği günahlarının nedamet yani pişmanlık duyarak samimi şekilde Allah(cc)'tan affını dilemesidir.

Tövbe, Allah(cc)’ın merhametini ve affını kazanmak için önemli bir ibadet olup kulunun tövbesi Rabbimizin çok hoşuna gitmektedir.

Kim tövbe eder?

Kural olarak günah işleyen kulların tövbe etmesi gerekse de az veya çok her kul bilerek veya bilmeyerek günah işleme potansiyeline sahip olduğu için her kulun tövbe etmesi gerekir.

Günah, İslam'da Allah(cc)'ın koyduğu emir ve yasaklara aykırı olarak yapılan her türlü davranıştır. Günah,........

© İstiklal