menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İflas Eden 12 Yıllık Zorunlu Eğitim

425 0
03.03.2025

Hiç kuşkusuz son günlerde gündemi meşgul eden en önemli konulardan biri “12 Yıllık Zorunlu Eğitimin” tartışılmaya açılmasıdır.

Keşke, “12 Yıllık Zorunlu Eğitimden” iflas etmeden ve telafisi zor zararlar açmadan geri vazgeçilseydi iyi olurdu ama yine de zararın neresinden dönülürse dönülsün kardır, diye düşünüyorum.

Ben sıradan bir taşra eğitimcisi olarak kendi çapımda feryadımı hem yazılı hem de sözlü olarak yıllarca dile getirdim.

Elbette ki, dikkate alınmayacağımı ve sesimi yetkililere duyuramayacağımı biliyordum; ancak, her kişi sorumluluğu nispetinde sorunları kendi çapında dile getirerek Allah(cc) katında sorumluluktan kurtulmalıdır.

2014 Yılı Aralık ayında TEBEŞİR YAYINLARI tarafından basılan “Felaketin Eşiğinde Umudu Düşledim” adıyla piyasaya çıkan kitabımın MİLLİ EĞİTİM bölümü sayfa 40,41, 42’de;

“Gençliğin bozulmasının temelinde birçok etkenin olduğu bilinmekle birlikte devletin uyguladığı Milli Eğitim politikalarının da etkisi vardır. Her ne sebeple olursa olsun bu gerçeği görmezlikten gelemeyiz.

Bu uygulamalardan bazıları:

*Karma eğitim,

*Lise eğitiminin üç yıldan, dört yıla çıkarılması,

*Zorunlu eğitimin on iki yıla çıkarılması,

*Liselerin Taşımalı Eğitim kapsamına alınması,

*Uygulanan müfredatın yetersizliği ,

En önemlisi, üniversitelerin her yerde açılması, özellikle Meslek Yüksek Okullarının küçük ilçelere kadar yaygınlaştırılması.

Üniversitelerimiz gençliğimizin bozulmasına ortam hazırlamaktadır. İyi bir dini eğitim almadan üniversiteye giden çocuklarımız, üniversite çevresinin etkisiyle olumsuz ortamların içine girebilmektedir. Bu olumsuz ortamlar gençlerimizi; sigara, içki, uyuşturucu ve gayri ahlaki yaşama alıştırmaktadır.

Üniversitelerin yaygınlaştırılmasının amacı ne olabilir?

Zorunlu eğitim on iki yıla çıkarılırsa elbette üniversite açmak zorunda kalınır. Başka ne sebebi olabilir?

Üniversitelerimizin, Türkiye’ye kattığı hangi sosyo-ekonomik değer var; ne olacak otuz yıl sonra insanımızın yüzde 90’ı üniversite mezunu olduğunda?

Yapılan araştırmalarda;

“Üniversite mezunlarında dindarlığın azaldığı, alkol tüketiminin ilkokul mezunlarında yüzde 14 civarında iken üniversite mezunlarında yüzde 45’e yaklaştığı, boşanmaların daha fazla olduğu bilgisini kitabımızın başlarında paylaşmıştım.

Eğitim sisteminde yapısal değişikliklere gidilmez, sistem bu haliyle devam ederse yukarıda açıklanan duruma göre oranlamayı siz yapınız.

Azıcık, eğitimden........

© İstiklal