menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Fas: Endülüs’e Açılan Kapı II

17 4
21.01.2025

Önceki yazımızda bu ülkeye neden Fas denildiğini açıklayarak ülkeyle ilgili genel bilgiler vermiştik. Bugünkü makalede ise Fas’taki yollar, yol levhaları, eğitim, ekonomi ve Fas’taki Türkler hakkında özlü bilgiler vermeye çalışacağız.

Ülkenin bilhassa kuzeyindeki kentlerin yolları ve şehirlerarası yollar oldukça geniş, güzel ve temizdi. Yol kenarlarında yeşillik ve ağaçlıktan oluşan son derece güzel manzaralar görülmektedir.

Doğal olarak güzergâhlarda çok sayıda levhaya rastlanır. Bunlardan dikkatimizi çeken birkaç tanesini burada kaydetmek isteriz:

Döner kavşaklarda sağdan gelenler için “Geçiş üstünlüğünüz yoktur” levhaları bulunmaktadır.

“Acele etme baba! Seni bekliyoruz”

“Otoyolları temiz tutalım”

“Güvenliğiniz için emniyet kemeri takınız.”

“İki saatte bir dinleniniz.”

Otoyol ücretleri otomatik geçiş sistemiyle gerçekleşmekte ve “Mahattatu’l-Edâ/Ödeme istasyonu” denilen turnikelerden sonra yol kenarında “Şükran alâ tefehhümiküm/ Anlayışınız için teşekkür ederiz” levhaları yer almaktadır.

Ülkedeki benzin ve dizel fiyatları Türkiye’deki fiyatlara yakındı.

Fas’ta çok sayıda Türk olduğu ve bunların genellikle lojistik ve ihracatla uğraştıkları ifade edilmektedir.

Marakeş’te ve Tanca’da Faslı kadınlarla evlenmek için gelen Türklerle karşılaştık. Marakeş’te kendisiyle karşılaştığımız bir vatandaşımız “Burada Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden çok sayıda insanın bulunduğunu ve bunların Faslı kadınlarla evlendiklerini” ifade etti.

Tanca’da ise camiye girerken aramızdaki konuşmaları duyan biri son derce heyecanlanarak bize yaklaştı ve “Türkiye’den mi geliyorsunuz? Sizi gördüğüme ne kadar sevindim bilemezsiniz. Bir aydır buradayım, bir tane Türk........

© İnsaniyet