Umre Notları (02-17 Şubat)
Kutlu Nebi’nin Yurdunda
Bilindiği üzere, hac ve umre, Ümmülkurâ diye anılan şehirlerin başkenti Mekke’de yerine getirilen bir ibadettir. Âyette; “Haccı ve umreyi Allah için tamam yapın.” (Bakara 2/196) buyurulmaktadır. 02-17 Şubat tarihleri arasında yaptığımız ve Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın organizasyonu ile planlanan umrede ilk durağımız Medine idi. Bütün hazırlıklar tamamlanmış, geride kalanlarla vedalaşmıştık. Yola çıkma zamanı gelmişti. İstanbul Havalimanı’nda kafilemizle bir araya geldik. Havaalanında gerekli işlemler tamamlanmış, valizler bagaja verilmişti. THY’ye ait uçağımız 19.40’ta Medine-i Münevvere’ye doğru uçuşa geçti. Saat 23.00 sularında Medine Havalimanı’na indiğimizde kafilemizi hazır bekleyen otobüslerle otele intikalimiz gerçekleştirildi. Herkes odasına yerleştikten sonra sabah namazı için Mescid-i Nebevi’ye gidildi. Adını duyunca Mekke’nin Medine’nin sevindiği; İstanbul’un, Şam’ın sevindiği, Semerkant’ın, Buhara’nın sevindiği; yerin, göğün sevindiği; Hira’nın, Sevr’in sevindiği; dağların, vadilerin sevindiği; kırların, bayırların sevindiği Resûl-i Ekrem’in yurdunda idik.
Ravza Ziyareti
Ol Resûl-i müctebâ hem rahmeten li’l-âlemin
Bende medfûndur deyû eflâke fahr eyler zemîn
Ravzasın edip ziyâret dedi Cibrîl-i Emîn
Hâzihi cennâtu adnin fedhulûhâ hâlidîn
Şiirde ifade edildiği üzere âlemlere rahmet Resul-i Ekrem için yeryüzü, “bende medfundur” diye göklere karşı övünür. Ravza, cennet bahçelerinden bir bahçedir. Bu duygularla gece gündüz yirmi dört saat boyunca (önceden randevu alınarak) Ravza ziyareti yapılabilmektedir. Ravza, Resûl-i Ekrem’in evi ile minberi arasında kalan kısma verilen isimdir. Oraya girince de Yeşil Kubbe, bir göz atımı yakınlıkta, elimizi uzattığımızda dokunulacak bir mesafededir. Ravza’da namazlar kılındı. Manevi havası teneffüs edildi. Hatıralar yad edildi. Mübarek kabrinin önünden geçilerek selam ve salavatlar arz edildi. Peşinden Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer efendilerimize selamlar arz edildi ve dualar yapıldı. Ayrılırken de şu âyet aklımıza geldi: “Biz her bir peygamberi, Allah’ın izniyle, ancak kendisine itaat edilmesi için gönderdik. Eğer onlar kendilerine kötülük ettiklerinde sana gelseler de Allah’tan bağışlanmayı dileselerdi, peygamber de onlar için mağfiret dileseydi, elbette Allah’ı ziyadesiyle affedici ve esirgeyici bulurlardı.” (Nisâ 4/64)
Ravza ve Yeşil Kubbe’nin olduğu kısımlarda başta Osmanlı Dönemi olmak üzere farklı dönemlerin özelliklerini yansıtan eşsiz hat örneklerinin yanı sıra kubbelerdeki süslemeler, mihraplara ve minbere yapılmış işlemeler ve daha nice el yapımı sanat eserleri Ravza’yı süslemektedirler. Mescitten çıkıldığında soğuk bir hava yüzlerimize dokunurken bir yandan da gözlerimiz Cibril ve Nisâ kapılarına ilişmektedir. Karşımızda, birkaç metre ileride Baki Kabristanı durmaktadır. Medine’de sabah vakitlerinde oldukça soğuk bir hava var.
Medine’de Ziyaret Yerleri
Üç gün süren Medine günlerinde civardaki Kuba ve Kıbleteyn Mescidleri ile Uhud Savaşı’nın gerçekleştiği yer ve Ahzâb (Hendek) Savaşı’nın gerçekleştiği yerde inşa edilen Yedi Mescidler ziyaret edildi. İslam Tarihi’nde ayrı yerleri olan bu mekânlarda namazlar kılındı, dualar edildi. Ayrıca geçmişte Medineliler’in pazar yeri olan ve Menâhe diye isimlendirilen yerde inşa edilen ve Osmanlı Mimarisi’ni yansıtan Gamame Mescidi başta olmak üzere, Ebubekir ve Ömer Mescitleri de ziyaret edildi. Diğer bir Osmanlı eseri olan ve İstanbul’dan çıkıp Medine’de son bulan Hicaz Demiryolu’nun son istasyonu Medine tren istasyonu ve hemen yanı başında bulunan ve siyah taşlardan yapılmış Anberiye Mescidi de ziyaret edilen diğer yerler arasında idi. Elbette Medine’de ziyaret edilecek pek çok yer vardır; ama üç gün içinde ancak bu kadar mekân ziyaret edilebildi.
Medine’den Mekke’ye Umre Yolculuğu
Medine’deki günlerimizin sonuna gelmiştik. Sabah namazından sonra selamlama yaparak otele geldik. Karmaşık ve özlemle dolu duygu ve düşüncelerle otelimizde ihramlara büründük. Medine’ye veda ederek öğle vakti yola koyulduk. İlk durağımız, mikat........
© İnsaniyet
