menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bursa’nın Diriliş Durakları ve Yasin Doğru

12 0
26.01.2025

I 5. DURAK: SUR KİTABEVİ

Bursa Yeşil Camii’den Setbaşı Köprüsü’ne yürürken Türk İslam Eserleri Müzesi’nin güneybatısındaki şu an yenilenmiş binanın girişindeki bir dükkânda Şair–Yazar Mücahit Koca’nın ve 40 arkadaşı ile kurduğu Sur Kitabevi (1978-1987) Bursa “Diriliş Kuşağı”nın ilk durağı olmuştur. Bursa UludağÜniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde bizlere de hocalık ve ağabeylik yapan Merhum Şair–Yazar Mütercim Üstâd Mahmut Kanık yine o yıllarda Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi talebesi Osman Bayraktar, Merinos Yünlü Kumaş Fabrikası’nda çalışan Çizgi Üstadı Hasan Aycın, Sur Kitabevi ekibindendir. MSP Gençlik Kolları Başkanlığı, Bursa mitinglerinde Erbakan Hocamızın takdimcisi, KurtuluşCaddesi’ndeki Fetih Kitap Kırtasiye’nin sahibi, fedakârağabeyimiz Necdet Çibuk; yine “Diriliş Hareketi”den Şair-Yazar merhum Yasin Doğru ile Haydar İyigören de Sur Kitabevi’nin ortaklarındandır.

Üstâd Sezai Karakoç’un Bursa’daki kadim dostlarından olan Mücahit Koca, Bursa Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü mezunu olup 1972-1973 yıllarında Bursa Yüksek Tahsil Talebe Derneği Başkanlığı yaptığı talebelik yıllarında Sur Dergisi‘ni (Nisan 1972-Temmuz 1973) çıkartmıştır.

1973-78 yıllarında Milli Gazete’de editörlük ve sayfa sekreterliği, Bursa Marmara Gazetesi’nde Yazı İşleri Müdürlüğü ve Genel Yayın Danışmanlığı, ayrıca 1984-1985 yıllarında gençlere önderlik ederek gazetenin Kültür-Sanat Edebiyat Dergisi’ni yönetmiştir. Mücahit Koca’nın şiir, deneme, hikâye, roman ve diğer yazıları Milli Gazete, Sur, Adım, Gölge, Sanat-Edebiyat, Kardelen ve Yedi İklim dergilerinde yer almıştır. Kitaplarından bazıları şunlardır: Ebcedhan (1987), Bosna Kitabı (1999), Dağ Çağrısı (Şiirleri, 1999), Veysel Hocanın Tufan Öyküsü (2001), Güçlü RüzgârlarÜzerine Yemin (Hikâye, 2001), Ateşe Gül Dansı (Deneme, 2001), Asımın Nesli (2004). Roman olarak kaleme aldığı eserlerini Manifesto adlı eseriyle ile 40’ı bulmuştur. Bursa’da yaşayan Üstâd Mücahit Koca, Bursa Çocuk Esirgeme Yurt Müdürlüğü’nden emeklidir.

Bursa “Diriliş Kuşağı”nın ilk durağı, Sur Kitabevi’nin kurucularından Mücahit Koca’nın yakın dostu olan Merhum Şair İbrahim Ünal Taşkın’dır (d.1947-ö.1989, Bursa). Zatı muhterem ailevi nedenlerden dolayı ilkokuldan sonra eğitimi bırakmak zorunda kalmıştır. Ancak kendi gayretleri ile Almanca, Fransızca ve İtalyanca gibi batı dillerinden tercümanlık yapacak düzeyde yabancı dil becerisinigeliştirmiştir.

Taşkın, Bursa Marmara Gazetesi’nin Kültür Sanat ekini yönetmiştir. Bursa’da tekstil işçiliği yapmış; Fransa, Almanya ve İsviçre’de de kaçak işçi olarak çalışmıştır. Yine Bursa’da bir otomobil firmasında İtalyanca tercümanlık yapan diplomasız şairimizin şiirleri, “Şiirler/İbrahim Ünal Taşkın“ismi ile vefat ettikten 2 yıl sonra Üstâd Mücahit Koca’nıngayretleri ve kardeşi Cengiz Taşkın’ın maddi desteği ile kitaplaştırılıp yayınlanmıştır. (İbrahim Ünal Taşkın -Şiirler: Ah Gurbet, Beyazın Beyazı, Aşk Bildirisi Bölümleri ile 1991 yılında tek kitap olarak yayınlanmıştır.)

Yakın dostu Koca onu şöyle anlatmaktadır: “Hiç evlenmedi ve düzenli bir hayatı olmadı. Hayatı boyunca geçim sıkıntısı çekti. Son yıllarında Uludağ’a çıkmayı âdet edinmişti. Çoğu yalnız gittiği bu dağ yolculukları şiirlerinde de görülecektir. Dostları için dağ çığırı açtı dense, yeridir.”

Bu mektebin diğer sanat edebiyat adamı ise Mustafa Armağan’dır. Armağan aslen Şanlıurfalıdır. Çocukluk ve gençlik yılları Bursa’da geçen........

© İnsaniyet