menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gül/lük ”Kırgızistan’da Bir Müderris ve İmam Serahsi Camii”

14 0
10.10.2024

Kurban Bayramının birinci günü kesimhanede gereken hazırlıkları ve son kontrolleri yapıp bağış kesimlerine başladık. Belirlenen bazı köy ve kasabalara dağıtım için öğleden sonra yola çıktık.

Programımızda olmayan bir köyü, orada müderrislik yapan Molda (Molla) Uzgen’i ziyaret edip edemeyeceğimizi sordu Bahtiyar Hoca. Ben de “Hem de nasıl güzel olur. Zaten biz dağıtımın yanı sıra ziyaretlerde de bulunuyoruz.” dedim. Arkadaşlar da uygun gördüler. Köy daha doğrusu kasaba, on bin nüfuslu imiş. Bize rehberlik eden Bahtiyar Hocanın köyü. Bahtiyar Hoca bir Kırgız. Kendisi çok güzel Türkçe konuşuyor. Kayseri’de yüksek lisans yapmış. Burada iki Kur’an kursunda ders veriyor. Aynı zamanda hafız.

Molda Uzgen bizi kapıda karşıladı Bahtiyar Hocanın babası ile. Molda Uzgen, tam bir molla, sevimli, sempatik, uzun gür sayılabilecek sakalı, yerel giysi ve başlığıyla güven veriyordu. Ekibimizi salona buyur etti. İçeri girdiğimizde şaşırdık. Bizi devasa bir yer masasının üzerinde envai çeşit meyve, salatalar ve et tabakları ile nimetler karşıladı.

Beklemiyordum.

O ev, o sadelik ve bu nimetler…

Niyetimiz bir çay içip bayramlaşmak, Türkiye’den selam iletmekti.

Molda Uzgen, Türkçe anlıyor, biraz da konuşuyordu.

Köyde iki medresenin olduğunu öğrendik. Biri erkekler, diğeri de kızlar içindi.

“Medresemizi 1998 yılında kurduk elhamdülillah. Hem hafız hem de İslami ilimler alanında yetiştiriyoruz talebeleri. Bişkek’te iki tane medrese vardı o zaman, binlerce öğrenci gelip Kur’an-ı Kerim ve İslami İlimler öğrendi, yüzlercesi de hafız oldu. Şu an 54 erkek bala (öğrenci), 46 kız öğrenci var. Ortalama 50 öğrenci de gündüzcü olarak gelip ders alıyor.

Arapça, fıkıh, Kur’an-ı Kerim, aşere takrib derslerimiz yoğundur.

Kız öğrencilerimize aynı zamanda dikiş nakış da öğretiyoruz. Meslek lisesi ile iş birliği hâlinde eğitim alıyorlar. Sonunda sertifika da veriliyor. En yaşlı kadın öğrencim 75 yaşında.

Erkeklere de kaynak işleri, demir doğrama, marangozluk, bilgisayar kursları veriyoruz. Bitirenler sertifika alıyor, böylece hayata da hazırlanıyorlar. (Babam Cemil Hoca, Türkiye’deki Kur’an kurslarında, özellikle Mahmut Efendi’nin kurslarında dikiş- nakış, ev ekonomisi dersleri verilmesini 35-40 yıl öncesinde teklif etmiş ama kabul ettirememişti. Ancak 28 Şubat’ta zorunlu bir kurs kapsamında dikiş makinaları getirilmiş, eğitim verilmişti.)

İlk olarak kirada bir yerde başladık sonra satın aldık elhamdülillah. Öğrenciler servisle gidip geliyor. Genelde erkekler yıllık 200 dolar veriyor, kızlar da 300 dolar. Bu para elbette yetmiyor ancak hayırseverler yardım ediyor. Kızların ücretinin yüksek olmasının sebebi yeni açılmış ve bağışların az olmasındandır.

Ortalama iki kurs için öğrenci başına bağışlar hariç yıllık 2.000 dolar giderimiz oluyor.

Görevli hocalarımıza ücret veriyoruz ancak........

© İnsaniyet


Get it on Google Play