Vesveseden Nasıl Kurtuluruz?
Hocam zihnimizi meşgul eden, içimize korku salan, ibadetlerimizde bıkkınlık oluşturan ve psikolojimizi bozan vesveselerden nasıl kurtulabiliriz?
Bir önceki sohbette vesvesenin mahiyetini ve tezahürlerini anlatırken demiştik ki içimize doğan her kötü duygu bir vesvesedir. Bu bazen içerden kaynaklanır bazen dışardan bir etkiyle oluşur. Öyleyse bundan kurtulma yolu çift taraflı önlem almakla mümkündür.
İçimizde oluşan bir duygunun önlemini nasıl alırız?
İşe duygunun kaynağını veya tetikleyici etkenini tespitle başlayabiliriz. Eğer duygu dışardan bir takım olgu, olay ve çevresel şartlardan kaynaklanıyorsa onlara odaklanmak gerekir. Sözgelimi bir olgu olarak “yaşadığımız ev” bizi vesveseye sevk ediyor olabilir. Sözgelimi “Acaba ev yeterince güvenli mi? Hırsız girebilir mi? Yangın çıkabilir mi? Deprem de yıkılabilir mi?” Bu tür vesveseleri gidermenin yolu evi yeterince tanımaktan geçer. Evi tanıdığımızda, güvenli olduğunu anladığımızda, yakın ve ciddi bir tehlike olmadığını gördüğümüzde hâlâ vesvese devam ediyorsa artık bu evhamdır ve bundan kurtuluş yolu düşünmemek ve unutmaktan geçer. Tetikleyici etkene örnek ise çevredeki birtakım insanların sizi vesveseye sevk etmesidir. Bu sevk etme inançtan başlayıp sağlık ve sosyal ilişkilerinize kadar geniş bir yelpazede olabilir. Sözgelimi inancımızı sorgulatmaya, ibadetlerimizden şüphe ettirmeye, sosyal ilişkilerimizdeki güven ve samimiyeti yok etmeye yönelik bazı kişilerin söylemleri, telkinleri ve teklifleri bizi evhama, şüpheye, güvensizliğe hatta korkuya sevk edebilir. Bundan kurtulmanın yolu bu tür söylem ve eylem içinde olan kişilerden uzak durmak veya onların söz ve davranışlarını dikkate almamaktan geçer.
Dış etken olmaksızın doğrudan içerden gelen duygulara karşı nasıl önlem alınabilir?
Doğrudan içerden gelen kötü duyguları yenmek kararlı ve iradeli bir tutumla mümkündür. Şu bir gerçek ki bu tür vesveselere karşı irade zayıflığı gösterildiğinde ciddi bir zorluklarla karşılaşmak ihtimal dahilindedir. Bunun için vesvesenin zihnimizi işgal etmesine izin vermeden erken hareket geçmek ve son derece kararlı bir tutum içinde olmak gerekir. Nasıl ki tıpta erken teşhis hastalıktan kurtulmanın en önemli ayağı ise vesvesenin başlangıcında ona yüz vermemek erken kurtuluş yoludur. Kötü alışkanlıklar da böyledir. Başlangıçta kurtulmak kolaydır, ancak zihni ele geçirdiğinde büyük çabalara ihtiyaç duyulur. Demek ki başlangıçta yani takıntıya dönüşmeden vesvesenin önüne geçmek kesin ve külfetsiz başarı getirir. Takıntıya dönüştüğünde ise Yüce Yaratıcıya sığınarak ve yine ödünsüz sağlam irade ile başarmak mümkündür. Bu tutum sadece vesvese için değil sigarayı bırakmaktan, fazla kilolarımızdan kurtulmak için az yemek yemeye kadar bütün alışkanlıklarımız için geçerlidir. Allah’a dayanmak ise bizi yalnızlık duygusundan kurtarır, güç ve güven verir. Vesveseyi doğuran ve sürmesine neden olan bir başka husus ise dikkat dağınıklığı ve boşluktur. İbadet hayatının sürekliliği boşluğu doldurur ve kişinin Rabbine güvenini artırır ve böylece vesveseye yer kalmaz. Demek ki sağlam inanç ve ibadete devamlılık vesveseye karşı bizim en büyük ve etkili silahımızdır. Bununla mücadelede gücümüz artar ve kararlılığımız pekişir.
Vesvesenin başlangıcının tespitini nasıl yapacağız?
Başlangıcının tespiti vesvesenin kaynağını........
© İnsaniyet
