Pääkirjoitus: Stalin ja Goebbels olisivat kateellisia nykypäivän propagandisteille
Valheet leviävät silmänräpäyksessä maailmanlaajuiselle yleisölle ja saastuttavat informaatioympäristöä, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Venäjä käyttää propagandassaan usein toisen maailmansodan aiheita ja kuvastoa. Kuvassa Leningradin puolustajien muistomerkki Pietarissa, taustallaan presidentti Vladimir Putinin videokuva pilvenpiirtäjän seinällä. Kuva: Olga Maltseva / AFP / Lehtikuva
Maailmanpolitiikan suuruudenhullut miehet Donald Trump ja Elon Musk ovat nyt huomion keskipisteessä. He saavat sosiaalisen median alustoilla viestinsä hetkessä läpi koko maailmaan ja hämmentävät lausunnoillaan sekä ystäviä että vihollisia.
Sotapropaganda leviää samalla tavalla, salamannopeasti. Venäjä kertoo omaa tarinaansa hyökkäyssodasta Ukrainassa, ja Ukraina omaansa. Jokaisen verkossa julkaistun sotavideon kohdalla joutuu miettimään, kuinka tosi se on.
Venäjä käy informaatiosotaa myös Suomea, Natoa ja koko länsimaista, liberaalia yhteisöä vastaan. IS kertoi Venäjän kehittämistä propagandistisista narratiiveista 6. tammikuuta. Artikkeli kiteytti Moskovan keskeiset viestit näin: ”Venäjä ei ole koskaan aloittanut sotaa.........
© Ilta-Sanomat
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)
![](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3c/Download_on_the_App_Store_Badge.svg/203px-Download_on_the_App_Store_Badge.svg.png)
![Get it on Google Play](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/google.play.220.png)