KALBİMİZİ YORAN HASTALIKLAR
Son zamanlarda en çok hastalanan organlarımızdan en önemlisi tabi ki kalbimiz. Kalbimizi bedenimizdeki ana vazifesini yeniden hatırlayalım ve ondaki arızalar ve hasarlar hakkındaki bilinenleri de yazalım.
Kalbin temel görevi vücuttan gelen oksijen açısından fakir kanı (kirli kan) akciğerlere iletmek ve akciğerler tarafından oksijenlenmiş kanı (temiz kan) vücuda geri pompalamaktır.
Kalp genellikle kişinin yumruğundan biraz büyük, vücut kanını toplardamarlar ile toplayan, atardamarlar ile tüm vücuda yönlendiren kas yapısında güçlü bir pompadır. Günde ortalama 100.000 kez kasılır ve 8.000 litre kanı sürekli olarak dolaşıma pompalar.
İnsan kalbi ortalama bir yaşam süresi boyunca (yaklaşık 70-80 yıl) yaklaşık 2.5- 3 milyar kez atar.
Bu tanımlamalar bu alanda bilinen ilmi tanımlamalar ve değerlendirmelerdir. Kalbin bu ve benzeri işlevleri normal bir şekilde devam ettiğinde bu organımız vazifesini yapmış ya da yapıyor demektir.
Damar sistemi, kapakçık bölümleri, iç odacıklar, ritim konusu kalbin belli başlı bölümleridir ve her biri mükemmel işleyişe katkı yapar.
Yazımıza konu olan esas bölüm kalbimizin biyolojik işleyişi değildir. Bu alan Tıp adamlarının ihtisas alanıdır. Benim dikkat çekmek istediğim konu ise kalbimizin meta fiziksel işlevidir.
Kalp, Kur'an'da kelime olarak........
© İleri
