Bütçede kaynak var mı, yok mu ?
Ekonomi bir bilim dalı olup, kıt kaynakları yönetme esasına dayanır. Bütçeyi ise kaynakların toplanmasını ve dağıtılmasını öngören düzenli bir organizasyon yapısı olarak kısaca tanımlamak mümkündür. Aile bütçesinden başlayan ve devlet bütçesine kadar uzanan bu sistematik yapının önemini ihmal ederek bütçeyi basit bir gelir ve gider hesabı olarak nitelendirmek mümkün değildir. Özellikle devlet bütçeleri ülkelerin ekonomilerinin performansından hem etkilenirler hem de içinde bulundukları ve bir parçasını oluşturdukları ekonomiyi etkilerler. Bu etki olumlu veya olumsuz olabilir. Ekonomi entegre bir sistem olduğu için bütçeyi ve diğer ekonomik göstergeleri iyileştirecek adımların uyumlu, eş zamanlı ve bir program dahilinde atılması gereklidir.
Ülkemizde de sık sık tartışılan ve sürekli gündem konusu olan “Merkezi Yönetim Bütçesinin kaynakları yeterli mi, kaynak var mı, yok mu” sorularının yeterince yanıt bulmadığı görülmektedir. Bütçelerin performansını artırmak için öncelikle ülke ekonomilerinin performansını artırmak gereklidir. Ancak bu durum için belirli bir zamana ihtiyaç vardır. Öte yandan, diğer ekonomik gelişmelerden bağımsız olarak bütçeye ilişkin radikal girişimler ve yaklaşım değişiklikleri yaparak da bütçeyi iyileştirmek mümkündür.
Öncelikle bütçenin yönetiminde liyakatli uzman ve bürokrat kadrolarının teknik görüşlerinin oluşturulacak bütçe politikalarına daha fazla yansıması ve özellikle devlet bütçesi konusunda deneyimli kadroların etkin görevlere........
© Hürses
visit website