menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yazık Olmasın Yarınlara…

10 0
03.04.2025

Pandemi, iklim değişikliği, ekonomik ve toplumsal sıkıntılar ile birlikte belirsizliklerin etki ve şiddetinin her geçen gün arttığı bir dönemden geçiyoruz. Geçilen bu dönemin etkilerine bakıldığında, gelecek için kaygı ve endişe duymanın ötesinde bir şeyler yapmanın yarının değil, bugün hatta dünün konusunu olduğunu bedel ödeyerek yaşıyoruz.

Sonsuzluğa uğurladığımız değerli sanatçı İlhan İrem’in “Yazık oldu yarınlara…” şarkısı, gençliğim ve gençler aklıma geliyor.

Düşünüyorum, şarkı sözlerinin kaderimiz olmaması için ne yapılmalı diye…

Yıllardır çeşitli vesilelerle kaleme aldığım, paylaştığım yazı ve düşüncelerimi tekrar gözden geçiriyorum. Söylenecek olanın söylenmiş olduğunu görüyorum. Bir umut yazık olmasın yarınlara düşüncesiyle, bir başka ifadeyle hatırlatma dozu niyetine tekrar paylaşıyorum.

Pek çok düşünür, siyaset adamı, yazar vs. ‘Gençlik’ üzerine pek çok özlü söz, özdeyiş söylemişler. Yüzyıllar öncesindeyse ünlü düşünür Aristoteles; “Gençlerin yetişmesine önem veriniz; çünkü bu yolda en küçük ihmal, ülkenin yapısını ve geleceğini yok eder” sözü bir ülkenin geleceğinin şekillenmesinde gençliğin önemini çok çarpıcı bir şekilde vurguluyor.

Gençlik geleceğimizse, bir ülkenin geleceği gençlikse, teknolojik ve bilimsel gelişmeleri takip eden, geleceğin şekillenmesinde etkin olacak bireylerin yetiştirilmesi konusu önceliğimiz olmalı.

Gelecek gençlerin akıl ve vicdanlarında yükseliyorsa, fikri ve vicdani hür nesiller, akıl ve bilimin ışığında yetişen, değerlerine sahip çıkan, gençliği yetiştirmek geleceğe olan sorumluluğumuzdur. Genç nüfus oranı yüksek, dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz. Bunu avantaja çevirmenin yolu, onları, bilim ve akıl yolunda ilerlemelerine öncülük ederek olmalı.

Çünkü çağımız “Akıl teri çağı”

Geçen yüzyılın doğanları ile bu yüzyılın doğanları birlikte geleceğe yürüyoruz.

Sadece geçen yüzyılın ve bu yüzyılın doğan kuşakları değil, yapay zekâdan güç alan robotlarla da geleceği paylaşıyoruz…

İş, bilim ve meslek insanları olarak, yapay zekânın temel ilkelerini, iş, akademik ve mesleki oynayabileceğimiz ve oynanması gereken roller, yapay zekâ risk ve fırsatlarını anlamalıyız.
........

© Hürses