menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sürdürülebilir Kurumsal Hayatın Vazgeçilmez Reçetesi

8 0
18.03.2025

Bu haftaki köşe yazımda, ele aldığım konunun içselleştirilmesinde kolaylık sağlayacağını düşündüğüm sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam için, diğer bir ifadeyle iyi hayatın yol haritası olarak konunun uzmanlarınca ifade edilen başlıklara kısaca göz atarak konuya ilişkin görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

Konunun uzmanları tarafından iyi hayatın yol haritası olarak;

Belleğimizi korumamız, tansiyonumuzu izleme, genetik mirasımızı öğrenme, doğru beslenme, bağışıklığımızı güçlendirme, damarlarımıza iyi bakım, uykumuza dikkat etmemiz, yavaşlama ve huzura odaklanma tavsiye edilmektedir.

Konunun uzmanlarınca birey olarak bizlere sağlıklı yaşam için tavsiye edilen bu başlıkları kurumsal hayata uyarlayacak olursak; Kurumsal belleğimizi korumanın birey olarak bellek sağlığı, kurumsal performansımızı izlemenin tansiyon, kurumsal kültür ve yetkinliklerimizi öğrenmenin genetik miras, doğru insan, iş ve çözüm ortakları seçimi doğru beslenme, iç kontrollerimizi güçlendirmenin bağışıklık sistemi, iletişim kanallarımıza iyi bakımın damar sağlığımız, izin kullanımına dikkat etmenin uyku, dinlenme düzeni, şeffaf ve hesap verebilir olmanın yavaşlama, soluklanma, ayna olma, motivasyona odaklanmanın ise huzur ile eşleştirilerek, benzerlik kurularak sürdürülebilir kurumsal hayatın yol haritasını şekillendirebileceğimizi düşünüyorum.

Bireysel ve kurumsal hayatın sürdürülebilirliğinde ifade ettiğimiz bu benzerliklerden hareketle; bireysel ve kurumsal hayatın riske maruz varlıkları olarak, birey için zihin, beden ve ruh, kurumlar için insan kaynakları, mali kaynaklar, varlıklar ve hakları belirtebiliriz.

Kısaca, risk almanın hayatın bir gerçeği olduğunu, sıfırlamanın mümkün olmadığını ancak yönetilebilir olduğunu söyleyebiliriz.

Bu benzerlikleri işletmelerimizde risk yönetimi, iç kontrol ve iç denetim ilişkisine bağlayacak olursak; Şirket hedeflerinin risk, iç kontrol ve iç denetim ilişkisinde belirleyici olduğunu ifade edebiliriz.

Dinamik bir süreç ile karşı karşıyayız.

Olası riskler, rekabet ve büyümenin sürdürülebilirliği için iş süreçlerinde iyileştirme ve iç kontrollerin tasarımında önem taşıyor.

Risk yönetimi ve iç denetim bir ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor.

İşletmelerimizin öngördüğü hedefler çerçevesinde tanımlanan olası risklerinin yönetilmesinde tasarlanan iç kontrollerin yeterliliği ve yerindeliğinin değerlendirileceği bir fonksiyona olan ihtiyaç iç denetim faaliyetini gerekli kılıyor. Olası risklerin yönetilmesi için tasarlanan iç kontrollerin tasarlandığı gibi işletilip........

© Hürses