menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sherlock Holmes Bir İç Denetçi midir?

11 0
28.04.2025


Sherlock Holmes bilinen dedektiflerin en ünlüsüdür. Britanyalı Arthur Conan Doyle tarafından yaratılan bu hayali karakter, olayları gözlem yoluyla çözmesi ve tümdengelim yöntemini çok iyi kullanması ile ünlüdür. Bulduğu ipuçlarını çok iyi kullanır ve bir sigara izmaritinden bile en karmaşık olayları çözebilir. İşi dışında hiçbir özel habere ilgi duymayan bu edebiyat kahramanı, sırf işinde gerekli olacağı düşüncesiyle sosyete haberlerini takip eder. İnsanları, sadece çözeceği olaylarda denklemin bir parçası olarak görüp amacına ulaşmak için kurnaz bir karaktere de bürünerek onları kullanabilir.

Sherlock Holmes çalışmaya başlamak için ortaya bir sorun çıkmasını bekler. Misyonu sorunları çözmektir, ortaya bir sorun çıkmalı ki kendine bir görev düşsün. Görevi bir adli olayın bitmiş olmasını gerektirir. Çalışmalarını da bu olay sonrası ortamda yapar. Yalnız başına çalışır, bir ekibin üyesi değildir. Diğer insanlara, onları sadece olayları çözmekte kullanmak için ihtiyaç duyar. Örneğin, “Bohemya’da Skandal” hikâyesinde, seyislerden bilgi almak için onların kılığına girer. Çünkü kıvrak zekâsı, sezgileri ve yöntemleri başkasına ihtiyaç duymasına gerek bırakmamıştır. Bilgiçlik ve insanları kullanma özelliği ağır basan bir kişilik yapısı ortaya çıkarmıştır.

Kullandığı yöntem, kişiliğine de yansımıştır. Davranışları, kıyafetleri, kullandığı araçlar hep bunu destekler. Kendiyle özdeşleşen eşyaları, piposu, avcı şapkası ve büyütecidir. Bunlar bile, kişiliği ve yaptığı iş hakkında ipuçları verebilir. Çalışmak için bir ölüm sessizliğine ihtiyaç duyar. Bunu bazen yalnız kalarak bazen de keman çalarak yapar. Diğer insanları fazla önemsemez. İnsanlar yerine gizemli olayları veya gizemli olaylara konu olan insanları önemser.

Yaptığı iş ve metodolojisinden dolayı bugüne veya geleceğe değil, geçmişe odaklıdır. Şüphecidir. Gazetelere bakarken bile okuduğu haberleri bir olayın delili olarak yorumlama eğilimindedir. Yaşam tarzını, herkesin bilmediği gizemleri çözmeye, adli olayları aydınlatmaya göre şekillendirmiş, varoluş amacını bunun üzerine inşa etmiştir.

Sherlock Holmes’u alıp kurumunuzda farklı birimlerde ve fonksiyonlarda çalıştırırsanız acaba neler yapar? Örneğin muhasebeci yaparsanız........

© Hürses