Yeni Malikin Kapıcı Tazminatı Sorumluluğu
Kiracının Haklı Tahliyesi’nde gördük ki, eski borçlar kanunun aksine, taşınmazın el değiştirmesi kira sözleşmesinin de ilga olacağı anlamına gelmiyor; yeni malik sözleşmenin tarafı oluyor. Yani satın aldığımız taşınmazın kiracısı da mülkün mütemmim cüzü olmuş oluyor. Acaba başka neler var böyle otomatik olarak devraldığımız, özellikle bize borç doğurabilecek?
Dairenin elektrik ve su borçlarından sorumlu muyuzdur mesela? Kural olarak bu tür sözleşmeler kişilerin üzerine yapılır. Tapu sicilinde de gösterilmediği için, aleniyet ilkesi söz konusu değildir ve bu borcun yeni maliki bağlamaması lazımdır. Ancak ilgili şirketler borcu dairenin borcu olarak görür ve ödenmeden yeni sözleşme yapmayı kabul etmezler. Elbette dava açabilirsiniz ama onun yerine basiretli malik olup katı satın almadan önce kontrol etmek daha iyi olmaz mı?
Hep daire dedik, pek yoktur şu aralar bağımsız mülk alabilen, villa, yalı, o yüzden biz kat mülkiyetinden ilerleyeceğiz çünkü bizi daha çok ilgilendiren ilgili kanunun 20. maddesinin anayasaya aykırı olma ihtimali. Efendim der ki KMK tüm kat malikleri aralarında başka türlü anlaşma olmadığı sürece kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdürler.
Katılmazlarsa n’olur? Yönetici ve diğer kat malikleri yönetim planına ve kanuna göre dava açabilir, icra takibi yapabilir. Gider ve avans payını ödemeyen malik geciktiği her ay için........
© Hukuki Haber
