menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Resmi Belge Sahteciliğinde Hata

8 1
13.02.2025

Dernek Kartında Faydasız Sahtecilik yazımızda bahsetmiştik, siz kira sözleşmenizde daha sonradan bir değişiklik yapar, mesela kira bedelini arttırırsanız ve bu sözleşmeyi kiracınıza karşı kullanıp daha fazla para yatırmasını isterseniz özel belgede sahtecilik suçu işlersiniz. Haliyle kiracınız bu sahte belgedeki bedeli ödemediğinde, siz de bu sözleşmeyle icra takibi yapıp kiracınızı tahliye ettirmeye çalışırsanız resmi belgede sahtecilik suçu işlemiş olursunuz.

Okuyucularımızdan Server BEŞİRLİ de haklı olarak soruyor, neden iki kişi arasındaki bir özel belgede sahtecilik yapıp bunu o kişiye karşı kullandığımızda özel belgede sahtecilik oluyor da, aynı belgeyi icra marifetiyle o kişiye gönderdiğimizde resmi belgede sahtecilik suçunu işliyoruz. Bu soruya cevap verebilmek için kanun koyucunun resmi belgeye verdiği önemi, koruduğu hukuki değeri daha iyi anlamamız gerekir.

TCK m. 204 resmi belgede sahtecilik suçunun Ceza Kanunu’nda bulunduğu bölüm başlığı kamu güvenine karşı olan suçlar. Burada korunan hukuki değer kamu güveni. Kanun koyucu kamunun güvendiği belgelerde en ufak bir değişikliği bile kabul etmiyor, sahtecilik olarak nitelendiriyor. Bu yüzden bu belgeyi kullanmış olmaya gerek yok, isterseniz kasanızda saklayın, burada yaptığınız değişiklik, sahtecilik kamu güvenini zedeler.

Ancak özel belgede böyle değildir. Her ne kadar aynı bölüm altında da olsa, aslında asıl korunan kamunun güveni değil, bireyin güvenidir. Ceza Genel Kurulu’nun aksi yöndeki 17.01.2019 Tarihli 22 Karar 2016/319 Esas’ı da olsa, bu daha çok oluşabilecek pratik bir sorunun vicdanlardaki adalet duygusunu zedelemesini önlemektir; eğer şahsa karşı işlenmiş olarak kabul edersek birden fazla mağdurun olduğu durumlarda ceza çok fazla artabilir.

Tüm bu tartışmaları bir yana bıraksak bile, şunu kabul edelim ki kanun koyucu açısından........

© Hukuki Haber